Dynia ma wiele zalet, jednak dla mnie bardzo istotne jest, że możemy ją długo przechowywać (oczywiście w odpowiednich warunkach). Co więcej, dynie można przygotować na wiele sposobów. Moja już trochę czasu spędziła w kuchni - na widoku, żebym przypadkiem o niej nie zapomniała. Tym sposobem, pewnego ponurego dnia, powstały gofry z dodatkiem dyni i soku z pomarańczy.
Gofry z dodatkiem purée z dyni mają intensywnie pomarańczowy kolor, a jednocześnie dynia nie jest wyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu. Na purée przeznaczyłam dynię Hokkaido (o zastosowaniu różnych odmian dyń możecie przeczytać TUTAJ).
Składniki (na 8 gofrów):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka purée z dyni
3 jaja
1 szklanka mleka
25 g roztopionego masła
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Umyte jaja rozdziel na białko i żółtko. Białko ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mleko, sok pomarańczowy, masło (ostudzone), żółtka i purée z dyni wymieszaj i połącz z suchymi składnikami. Na końcu dodaj pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką (na tym etapie nie używaj już miksera). Tak przygotowane ciasto możesz piec w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Niestety gofry mają to do siebie, że najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe, ponieważ zachowują wtedy sprężystość i chrupkość. Gdy położymy je na talerzu szybko wilgotnieją i stają się gumowate, dlatego polecam odkładać je na kratkę.
Dyniowych gofrów jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNaoglądałam się tych pyszności i teraz chcę gofra. Strasznie podoba mi się ich pomarańczowawy kolor.
OdpowiedzUsuńMąka pełnoziarnista i żytnia robi już pewną różnicę ;) Zamiast cukru można użyć Stevii i już zdrowiej.
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, żeby użyć dyni :) Wyglądają smakowicie! szkoda, że nie mam gofrownicy...
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
A moglaby być mąka kokosowa i owsiana?
OdpowiedzUsuń