sobota, 29 czerwca 2013

Najedzeni Fest!


W niedzielę miałam okazję być w Forum Przestrzenie, gdzie odbyła się letnia edycja Najedzeni Fest! Atmosfera była gorąca (nie tylko w przenośni), ludzi tłum, mnóstwo smacznego i pięknego jedzenia, kreatywność i towarzyski klimat. Osobiście 3 razy przechodziłam obok każdego stoiska, aby przypadkiem niczego nie przeoczyć. Im ładniejsze stoiska tym bardziej przykuwały moją uwagę... obrusiki w krateczkę, girlandy, emaliowany dzban z polnymi kwiatami, chorągiewki, patery w stylu retro.. ah! Nie będę się rozpisywać, myślę, że to po prostu warto zobaczyć, a najlepiej skosztować ;-) Już dzisiaj zapraszam Was na kolejną jesienną edycję tego festiwalu. A poniżej - specjalnie dla Was - krótka fotorelacja.

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Napój roślinny - alternatywą dla mleka krowiego?





Postanowiłam napisać parę słów o mleku roślinnym*, ponieważ temat ten jest rzadko poruszany. 
Nie wszyscy mogą i muszą pić mleko. Osoby, które są uczulone na białko mleka krowiego po jego wypiciu reagują najczęściej biegunką, wymiotami i wysypką. Przeszkodą w spożywaniu mleka jest też nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w jego składzie. Poza tym niektóre diety wykluczają spożywanie mleka zwierzęcego. Napoje roślinne są  też idealne dla osób, które na co dzień używają mleka krowiego –  warto czasem wprowadzić urozmaicenie w diecie. Jeśli do tej pory nie próbowaliście nigdy napojów roślinnych to polecam je kupić (ale tylko te, które mają dobry skład) albo zrobić samemu!

środa, 19 czerwca 2013

A na deser....kompot

 Kompot - wydawałoby się, że to najprostsza do ugotowania rzecz pod słońcem (a może tylko mi się tak wydawało? :-p). Oczywiście kompot zepsuć jest bardzo trudno, jednak aby zachował jak najwięcej wartości odżywczych z użytych owoców  trzeba pamiętać o kilku zasadach:

- owoce dokładnie umyj i usuń części niejadalne - pamiętaj jednak, żeby zrobić to bezpośrednio przed gotowaniem, aby ograniczyć straty składników odżywczych,
- w naczyniu o dużym dnie zagotuj wodę (bez dodatku cukru) a następnie wrzuć owoce,
- owoce dodawaj w kolejności podyktowanej ich kolorem (od najjaśniejszych do najciemniejszych),
- przed dodaniem kolejnego składnika, za pomocą cedzaka, wyciągnij ugotowane już owoce i dodaj je do kompotu dopiero przed podaniem,
- kompot gotuj na małym ogniu pod przykryciem,
- pamiętaj, że owoce nie powinny się całkowicie rozgotować - jeśli zachowają kształt będą wyglądać bardziej estetycznie,
- do gotowania kompotów nie używaj aluminiowych naczyń (tym bardziej jeśli owoce, z których będzie kompot są kwaśne)
- jeśli zdecydujesz się na dosłodzenie napoju wybierz miód i dodaj go gdy kompot trochę przestygnie.

niedziela, 16 czerwca 2013

cukier, czyli dlaczego warto go ograniczać


 W Polsce, w pierwszej połowie XX wieku cukier uważany był za produkt o wysokiej wartości odżywczej. Reklamowany był jako produkt spożywczy, który pobudza pracę umysłową, regeneruje nerwy, wzmacnia kości. Hasło reklamowe wymyślone przez Melchiora Wańkowicza, które pamiętamy do dziś brzmi: „cukier krzepi”. Niestety dziś ten przedwojenny slogan reklamowy dla wielu osób nadal jest aktualny. Przynajmniej tak mi się wydaje, kiedy widzę zakupy innych osób oraz małe dzieci, które najchętniej jadłyby tylko słodycze i piły słodkie napoje.

środa, 12 czerwca 2013

Truskawki



Truskawki… to moje ulubione owoce (i przypuszczam, że nie tylko moje). Owoce te wyróżniają się unikalnym smakiem i zapachem - czego zasługą jest duża ilość olejków aromatycznych.
Truskawki składają się głównie z wody, dlatego są niskokaloryczne. Poza wodą zawierają witaminy (witamina C i foliany), składniki mineralne (potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, cynk, miedź, sód, mangan), antyoksydanty oraz błonnik. Mimo słodkiego smaku zawierają stosunkowo mało (w porównaniu z innymi owocami) cukrów prostych. Zawierają także bromelinę - enzym rozkładający tłuszcze i białka. 
Jednak truskawka truskawce nie równa, ponieważ wartość odżywcza tych owoców zależy od gatunku, rodzaju gleby oraz warunków pogodowych. 

piątek, 7 czerwca 2013

Wegetarianizm - odpowiednią dietą dla dzieci i młodzieży?


Odkąd pamiętam zawsze się mówiło, że wegetarianizm jest dietą nieodpowiednią dla dzieci i młodzieży, a dla kobiet w ciąży kategorycznie zabronioną. Postanowiłam zgłębić ten temat i sprawdzić czy coś się zmieniło.

wtorek, 4 czerwca 2013

Liebster Blog




Liebster blog to wyróżnienie otrzymywane od innego blogera w ramach uznania. Autorzy wyróżnionego bloga odpowiadają na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również nominuje 11 osób (informuje je o tym na ich blogu) i zadaje 11 swoich pytań. Akcja ma na celu wypromowanie nowych blogów. Dlatego też chciałyśmy bardzo chciałybyśmy podziękować  The other side of food  za nominację.


sobota, 1 czerwca 2013

Zdrowa zasada: nie rezygnuj z kolacji!


Czy słyszeliście teorię, że zrezygnowanie z kolacji albo jedzenie tylko do 18 jest dobrym sposobem na utratę nadmiernych kilogramów? Nic równie mylnego! 
Kolacja jest równie ważna jak inne posiłki w ciągu dnia i w zależności od ich ilości powinna pokrywać około 25% dziennego zapotrzebowania na energię. Czyli niewiele mniej niż śniadanie. Zrezygnowanie z jakiekolwiek posiłku powoduje rozregulowanie metabolizmu i efekt odwrotny do zamierzonego, o czym możecie przeczytać tutaj.