środa, 19 czerwca 2013

A na deser....kompot

 Kompot - wydawałoby się, że to najprostsza do ugotowania rzecz pod słońcem (a może tylko mi się tak wydawało? :-p). Oczywiście kompot zepsuć jest bardzo trudno, jednak aby zachował jak najwięcej wartości odżywczych z użytych owoców  trzeba pamiętać o kilku zasadach:

- owoce dokładnie umyj i usuń części niejadalne - pamiętaj jednak, żeby zrobić to bezpośrednio przed gotowaniem, aby ograniczyć straty składników odżywczych,
- w naczyniu o dużym dnie zagotuj wodę (bez dodatku cukru) a następnie wrzuć owoce,
- owoce dodawaj w kolejności podyktowanej ich kolorem (od najjaśniejszych do najciemniejszych),
- przed dodaniem kolejnego składnika, za pomocą cedzaka, wyciągnij ugotowane już owoce i dodaj je do kompotu dopiero przed podaniem,
- kompot gotuj na małym ogniu pod przykryciem,
- pamiętaj, że owoce nie powinny się całkowicie rozgotować - jeśli zachowają kształt będą wyglądać bardziej estetycznie,
- do gotowania kompotów nie używaj aluminiowych naczyń (tym bardziej jeśli owoce, z których będzie kompot są kwaśne)
- jeśli zdecydujesz się na dosłodzenie napoju wybierz miód i dodaj go gdy kompot trochę przestygnie.



Dzisiaj chciałam Wam zaproponować mój przepis na kompot z rabarbaru i truskawek. Truskawki wybrałam  głównie jako dodatek w celu zabarwienia napoju - na według mnie bardziej apetyczny kolor - czyli na czerwono. Słodki smak truskawki również przełamuje kwaskowość rabarbaru.
Dodatkowo dzięki obecności truskawek, które zawierają wapń, zwiększa się jego stosunek do kwasu szczawiowego, a tym samym zmniejsza się ryzyko, że wapń z organizmu zostanie związany przez kwas szczawiowy. 
Rabarbar jest bogatym źródłem tego antyodżywczego kwasu (o czym możecie przeczytać tutaj), dlatego nie powinno się go spożywać zbyt często. Ograniczenie, a nawet wykluczenie z diety kwasu szczawiowego powinno mieć miejsce w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób z kamicą układu moczowego oraz chorobami jelit.


Składniki:
2 litry wody 
4-5 łodyg rabarbaru
5 truskawek 

Przygotowanie:
Odmierzyć 2 litry wody do garnka z dużym dnem. Postawić na ogniu. Rabarbar umyć i obrać, pokroić w centymetrowe kawałki. Zmniejszyć ognień i do gotującej się wody wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować przez około 5 minut (tak, aby rabarbar zachował swój kształt). Następnie wcześniej umyte, pokrojone na ćwiartki truskawki dorzucić do garnka - i gotować tylko do momentu puszczenia przez nie soków - w zależności od dojrzałości truskawek. Odstawić do przestygnięcia. Można osłodzić miodem (jeśli truskawki były dojrzałe i słodkie nie ma takiej potrzeby). 

Jeśli napój będziemy pić na zimo można do niego dodać kostki lodu i plaster cytryny.


W tym przypadku nie wyławiałam owoców z wody podczas gotowania, ponieważ ich kolor był do siebie zbliżony, więc nie było obawy, że "zafarbują" ;-). Ta zasada jest istotna gdy mieszacie owoce jasne z ciemnymi. Wtedy te jasne (jabłka, gruszki, biała porzeczka) warto jest wyciągnąć zanim dodacie ciemne, żeby kompot nie był jednolity kolorystycznie.

Proponuje kompot jako niskokaloryczną i pełną wartości odżywczych alternatywę deseru! Nie tylko z rabarbaru i truskawek, ale także z innych - Waszych ulubionych - owoców!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.