środa, 12 czerwca 2013

Truskawki



Truskawki… to moje ulubione owoce (i przypuszczam, że nie tylko moje). Owoce te wyróżniają się unikalnym smakiem i zapachem - czego zasługą jest duża ilość olejków aromatycznych.
Truskawki składają się głównie z wody, dlatego są niskokaloryczne. Poza wodą zawierają witaminy (witamina C i foliany), składniki mineralne (potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, cynk, miedź, sód, mangan), antyoksydanty oraz błonnik. Mimo słodkiego smaku zawierają stosunkowo mało (w porównaniu z innymi owocami) cukrów prostych. Zawierają także bromelinę - enzym rozkładający tłuszcze i białka. 
Jednak truskawka truskawce nie równa, ponieważ wartość odżywcza tych owoców zależy od gatunku, rodzaju gleby oraz warunków pogodowych. 



Spożywanie truskawek wpływa pozytywnie na nasz organizm: działa alkalizująco, poprawia przemianę materii, wywiera korzystny wpływ na florę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom, pobudza apetyt, obniża ciśnienie,  pomaga przy stanach zapalnych nerek i jamy ustnej, tonizuje system nerwowy, działa moczopędnie, odkażająco i odtruwająco.

Truskawki, dzięki obecności polifenoli, przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym, takich jak nadciśnienie czy zawał serca. Dodatkowo kwas elagowy hamuje rozwój komórek rakowych, zmniejsza częstotliwość wad u noworodków, zmniejsza i odwraca wywołane chemicznie zwłóknienie wątroby oraz przyspiesza gojenie ran.

Niestety truskawki należą do produktów spożywczych silnie alergizującychZ tego względu nie wskazane jest karmienie nimi dzieci do drugiego roku życia. Starsze osoby powinny wprowadzać truskawki do jadłospisu stopniowo. Reakcja alergiczna może także wystąpić u dorosłych, którzy wcześniej nie mieli takich problemów. Truskawek nie powinny spożywać osoby uczulone na salicylany oraz osoby z zespołem jelita drażliwego. 

Ważne jest dokładne umycie tych owoców przed spożyciem - ze względu na ich styk z glebą oraz na nawozy. Najlepiej zrobić to tuż przed zjedzeniem, ponieważ truskawki są bardzo nietrwałe.


Sezon na truskawki trwa od końca maja do połowy lipca (czy Wy też uważacie, że to stanowczo za krótko? :-)), a w jego czasie zasada urozmaicania posiłków u mnie zanika…  mogłabym je jeść w każdej ilości i w każdej postaci, a mnogość sposobów ich przyrządzenia wcale mi nie pomaga. Jednak pamiętajmy, że najbardziej wartościowe są świeże truskawki (nie poddane obróbce technologicznej).


1 komentarz:

  1. Koktajl z jogurtu/kefiru/maślanki, truskawek i banana! mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.