wtorek, 7 października 2014

DYNIA - Warsztaty kulinarne


Pod koniec września miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez szkołę Dietl. Tematem przewodnim była popularna w tym sezonie dynia ;-) Szczerze pisząc, byłam nastawiona raczej negatywnie, bo dynia kojarzy (a raczej kojarzyła) mi się z nudnym kremem dyniowym lub oklepanym ciastem dyniowym. Jednak po tych warsztatach wiele się zmieniło, bo Jerzy Sobieniak i Andrzej Andrzejczak pokazali, że dania z dynią mogą być ciekawe i smaczne (bardzo smaczne).

Po wstępnie teoretycznym zabraliśmy się do pracy, każdy mógł się podzielić swoim pomysłem, ba! a nawet go wykonać, tym sposobem powstało wiele potraw, w których dynia gościła w jednej z kilku postaci - surowa, marynowana, smażona, gotowana i duszona:


Gnocchi z dynią, pieczarkami i szynką Serrano
Zupa dyniowa z natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi
Delikatny krem dyniowy z serkiem kozim, szynką Serrano i rozmarynem
Polędwiczki z marynowaną dynią i figą w miodzie
Surówki z dyni
Czosnkowo-tymiankowe grzanki z kremową pastą z suszonymi pomidorami i orzechami

Wszystko było idealnie przyprawione i tworzyło niesamowite połączenia smakowe. Dynia sama w sobie nie ma mocnego smaku, dlatego można ją wykorzystywać zarówno do dań "na słodko" jak i "na słono". Wystarczy odpowiednio skomponować ją z innymi składnikami, np takimi jak: kmin rzymski, anyż, tymianek, kolendra, rozmaryn, bazylia, lubczyk, natka pietruszki, papryczki pepperoni, suszony bób, sos sojowy, mleczko kokosowe, białe wino, orzechy, szynka Serrano, serek kozi, serek mascarpone, grzyby, cebula i inne.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć i mam nadzieję, że niebawem podzielę się z Wami przepisami :-)



























Na warsztatach poznałam Staszka i Magdę z bloga Kuchenne Wariacje, Anię z Życie od kuchni i Anetę z Moja smaczna kuchnia oraz wiele innych osób, dzięki którym atmosfera tamtego wieczoru była super miła! 

4 komentarze:

  1. czekam na przepisy:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :D Chciałabym się kiedyś wybrać na tego typu warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szkole Dietl organizowane są raz na jakiś czas i dodatkowo są darmowe, więc zapraszam :-)

      Usuń
  3. O wow wyglądają te dania obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.