czwartek, 27 marca 2014

Przepis na: ryżowe babeczki bezglutenowe


Pieczenie bez glutenu jest większym wyzwaniem niż pieczenie standardowe (czyli takie, gdzie gluten gwarantuje połowę sukcesu). Zawsze z lekką obawą sprawdzam czy się udało czy też nie. Przede wszystkim do wypieków bezglutenowych trzeba się przyzwyczaić, bo mają inną strukturę zarówno przed jak i po pieczeniu niż te, do których przywykłam. Najlepszym rozwiązaniem jest zaprzestanie porównywania jednych i drugich, bo kiedy nie ma się wyboru i stosuje się dietę bezglutenową to jedzenie bez glutenu musi smakować ;-). Ja już niedługo kończę moją przygodę z rygorystyczną dietą bezglutenową, ale mąki gryczana, ryżowa i kukurydziana z pewnością dalej będą gościły w mojej kuchni. Poniżej przedstawiam Wam przepis na drożdżowe babeczki z mąki ryżowej.



Składniki:
250 ml letniego mleka (1 szklanka)
3 szklanki mąki ryżowej
25 g świeżych drożdży
2 jajka 
1/4 kostki roztopionego masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:
Do letniego mleka dodaj garść mąki, łyżeczkę cukru i świeże drożdże, wymieszaj i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki (masło powinno być przestudzone) i dokładnie wymieszaj łyżką, ponieważ ciasto jest lepkie. Przełóż ciasto do formierki na muffiny - może być posmarowana masłem i posypana mąką bezglutenową lub wyłożona papierem do pieczenia - do 3/4 objętości. Pozostaw jeszcze przez 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik na 180° C (opcja: góra-dół, bez termoobiegu). Przed włożeniem formy do piekarnika posmaruj babeczki roztrzepanym jajkiem za
 pomocą pędzelka. Piecz przez 35 minut, aż do zrumienienia. Wystudź na kratce. 


Z podanego przepisu wychodzi 8 babeczek. Najlepsze do zjedzenia są tego samego dnia, którego zostały upieczone, więc nie warto piec ich więcej.  Moja propozycja podania - to domowy dżem i mleko. Babeczki mają posmak kaszki ryżowej, ale mimo to uważam, że mąka ryżowa jest najlepsza do wypieków (spośród mąk bezglutenowych). 


5 komentarzy:

  1. Wyglądają super i wydają się pyszne, dość prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, z pewnością wykorzystam :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąką ryżową jeszcze nie piekłam ani jednej babki. Czas to zmienić.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesmacznie się prezentują. Dżem truskawkowy zamieniłabym na powidła śliwkowe, ale to już detal i kwestia smaku. Muszę spróbować (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają super! A mąką ryżowa to to samo co kaszka ryżowa?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.