Pieczenie bez glutenu jest większym wyzwaniem niż pieczenie standardowe (czyli takie, gdzie gluten gwarantuje połowę sukcesu). Zawsze z lekką obawą sprawdzam czy się udało czy też nie. Przede wszystkim do wypieków bezglutenowych trzeba się przyzwyczaić, bo mają inną strukturę zarówno przed jak i po pieczeniu niż te, do których przywykłam. Najlepszym rozwiązaniem jest zaprzestanie porównywania jednych i drugich, bo kiedy nie ma się wyboru i stosuje się dietę bezglutenową to jedzenie bez glutenu musi smakować ;-). Ja już niedługo kończę moją przygodę z rygorystyczną dietą bezglutenową, ale mąki gryczana, ryżowa i kukurydziana z pewnością dalej będą gościły w mojej kuchni. Poniżej przedstawiam Wam przepis na drożdżowe babeczki z mąki ryżowej.
Składniki:
250 ml letniego mleka (1 szklanka)
3 szklanki mąki ryżowej
25 g świeżych drożdży
2 jajka
1/4 kostki roztopionego masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Do letniego mleka dodaj garść mąki, łyżeczkę cukru i świeże drożdże, wymieszaj i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki (masło powinno być przestudzone) i dokładnie wymieszaj łyżką, ponieważ ciasto jest lepkie. Przełóż ciasto do formierki na muffiny - może być posmarowana masłem i posypana mąką bezglutenową lub wyłożona papierem do pieczenia - do 3/4 objętości. Pozostaw jeszcze przez 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik na 180° C (opcja: góra-dół, bez termoobiegu). Przed włożeniem formy do piekarnika posmaruj babeczki roztrzepanym jajkiem za
pomocą pędzelka. Piecz przez 35 minut, aż do zrumienienia. Wystudź na kratce.
Z podanego przepisu wychodzi 8 babeczek. Najlepsze do zjedzenia są tego samego dnia, którego zostały upieczone, więc nie warto piec ich więcej. Moja propozycja podania - to domowy dżem i mleko. Babeczki mają posmak kaszki ryżowej, ale mimo to uważam, że mąka ryżowa jest najlepsza do wypieków (spośród mąk bezglutenowych).
Wyglądają super i wydają się pyszne, dość prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, z pewnością wykorzystam :>
OdpowiedzUsuńZ mąką ryżową jeszcze nie piekłam ani jednej babki. Czas to zmienić.:)
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie się prezentują. Dżem truskawkowy zamieniłabym na powidła śliwkowe, ale to już detal i kwestia smaku. Muszę spróbować (:
OdpowiedzUsuńWyglądają super! A mąką ryżowa to to samo co kaszka ryżowa?
OdpowiedzUsuń