Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo dobry chleb bezglutenowy. Naprawdę jest bardzo dobry - a dla mnie nawet lepszy niż jakikolwiek chleb (no może poza ciemnym chlebem na zakwasie) :-). W środku jest wilgotny i pełen ziaren, a na wierzchu otoczony jest chrupiącą skórką. Przepis jest łatwy i szybki, więc jeśli okaże się, że zabrakło Wam chleba lub nagle przyjdzie Wam na niego ochota szczerze polecam! Tym razem wypróbowałam mąkę gryczaną, którą kupiłam w Jubilacie - byłam nieco zdziwiona kiedy przypadkiem weszłam do tego sklepu i zobaczyłam cały regał produktów bezglutenowych. I gdyby nie to, że nie miałam dużo czasu pewnie kupiłabym coś więcej :-). Przepis można modyfikować pod względem rodzaju mąki i dodatków.
Składniki:
1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
2 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski (nie potrzebna jest stolnica) wlej wodę, dodaj cukier, garść mąki i rozkrusz drożdże - tak przygotowany rozczyn pozostaw w ciepłym, bezwietrznym miejscu na 5 min. Następnie dodaj pozostałe składniki (mąka powinna być przesiana) i wymieszaj łyżką, ponieważ ciasto będzie się lepiło mieszanie ręką jest dużo trudniejsze. Odstaw do wyrośnięcia. Po upływie 20 minut wymieszaj ciasto jeszcze raz i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką bezglutenową metalowej foremki (keksówki)*, wygładź powierzchnię, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 25 minut, w tym czasie ciasto powinno powiększyć objętość. Piecz w temperaturze 200° C przez 60 minut. Po upieczeniu wystudź bochenek na metalowej kratce.
* Moja foremka ma wymiary 10 x 20 cm i ciasta było w sam raz, więc jeśli macie większą formę użyjcie więcej składników (oczywiście zachowując odpowiednią proporcję mąki, wody i drożdży).
Jak widzicie ciasta się nie wyrabia, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu wyrastania ciasta i pieczenia). Dodatkowo chleb w przeciwieństwie do bułeczek bezglutenowych jest jadalny dłużej niż jeden dzień - nie czerstwieje tak szybko. Pamiętajcie tylko o jego odpowiednim przechowywaniu, najlepiej owinąć go w bawełnianą ściereczkę i foliowy woreczek.
Można jakoś zastąpić mąkę ryżową? Np. kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńTak, albo możesz użyć tylko jednego rodzaju mąki - chleb robi się szybko więc można spróbować wielu kombinacji i wybrać najlepszą opcję dla siebie :-)
UsuńWygląda naprawdę przepysznie. Pani Joanno - czy można dowolnie żonglować ziarnami? Nie ukrywam, że nie przepadam za pestkami dyni; chętnie zamieniłabym je np. na otręby pszenne abo sezam.
OdpowiedzUsuńPani Emilio, wybór ziaren jest dowolny :-), ale proszę pamiętać, że po dodaniu otrębów pszennych chleb straci miano bezglutenowego.
UsuńTak, pamiętam o tym, dziękuję serdecznie za odpowiedź.
UsuńWygląda apetycznie, a ta skórka......:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Koniecznie muszę upiec jakieś domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie bardzo prosty w wykonaniu
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i za pierwszym razem chlebek wyszedł cudownie, dwa kolejne razy niestety mi się zapadł w środku :( Na około jest dobry w smaku i chrupiący, a w środku jest taka mokra "pulpa"
OdpowiedzUsuńCo mogło być tego przyczyną? Mam trochę mniejszą keksówkę - czy to przez to? Ale za pierwszym razem też w niej robiłam i wyszedł dobry :(
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Barbara
Barbaro, myślę, że to nie wina większej keksówki, a składników, nieodpowiednich warunków wyrastania ciasta lub pieczenia. Drożdże powinny być świeże, najlepiej wyciągnąć je trochę wcześniej z lodówki, żeby nie doznały szoku termicznego po dodaniu ich do letniej wody (która nie może być ani za zimna ani za gorąca). Mąka nie powinna być zawilgocona ani zjełczała i zalecam, żeby przesiać ją przed zmieszaniem z rozczynem. Warunki wzrostu ciasta też są bardzo istotne, a jeżeli nie są odpowiednie ciasto nie podwoi swojej objętości we wskazanym w przepisie czasie. Ważne jest, aby miejsce to było ciepłe i osłonięte od wiatru i wszelkich przeciągów. Ciasto na chleb należy włożyć do rozgrzanego piekarnika. Jeżeli wszystko robisz według przepisu i nadal nie wychodzi ja pozostawiłabym je w piekarniku trochę dłużej, a gdyby skórka za bardzo się przypiekała można ją przykryć folią aluminiową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia
Można zamienić świeże drożdże na instant? W jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńpaczuszka drożdży suchych (masz z tyłu opis że zastępują 25 dag drożdży mokrych
UsuńNiestety przymusowo muszę zrezygnować z wszystkiego z glutenem, więc czymś trzeba zastąpić chleb. Wybór padł na ten chlebek ale w wersji z 1,5 szkl mąki ryżowej i 1 szkl maki kukurydzianej. Chlebek a raczej ciasto, bardzo się rozsypuje, na kanapki się nie nadaje. Dodatkowo bardzo smakuje chrupkami kukurydzianymi, za bardzo. Zatem nie polecam dodawania mąki kukurydzianej w takiej ilości.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy uda sie bez cukru albo mozna go czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńCukier zastąpisz Erytrolem lub cukrem brzozowym. Wszystko inne (syropy z agawy, cukier trzcinowy) to chemia niestety...
UsuńChleb bardzo smaczny, i łatwy do wykonania! :) Ja zrezygnowałam z dodania cukru i zrobiłam go na drożdzach suchych. Pięknie wyrósł! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZmodyfikowany przepis na Pyszny chleb
OdpowiedzUsuńSkładniki:1 szklanka mąki gryczanej
1 szkl kukurydziane j mąki
0,5 szklanka mąki ryżowej
0,5 szklanki jaglanej mąki
2 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży (2 łyżeczki z czubkiem suchych drożdży)
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Zaczekac az ciasto wyrośnie 2 razy.
Posmarować formę olejem, posypać mąka i piec 60 min w temperaturze 180 stopni
Właśnie mi się piecze ten chlebuś. Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Wyrósł przepięknie, a po 15 minutach pieczenia opadł całkowicie, połamał się strasznie. Na kanapki się nie nadaje :( co mogło być tego przyczyną? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń