czwartek, 16 stycznia 2014

Świeży sok = zdrowy sok


O tym, że spośród dostępnych w sklepach "soków", do których sporo ludzi ciągle zalicza nie tylko soki, ale też nektary lub napoje najlepiej decydować się na sok, już wiecie (wpis porównujący soki, nektary i napoje znajdziecie tutaj). Poza tymi trzema produktami jest jeszcze jeden - świeżo wyciskany sok, który oczywiście zajmuje miejsce numer 1 (pod każdym względem). Najlepiej gdy przygotujemy go sami w domu, ponieważ wtedy mamy pewność, co wchodzi w jego skład.


Cytrusy obecnie są tanie, dlatego warto je kupować i spożywać - pod każdą postacią. Do przygotowania szklanki soku z pomarańczy potrzebne są około 4 owoce. Ciężko zjeść taką ilość na raz, w przeciwieństwie do wypicia szklanki soku. Decydując się na sok dostarczamy organizmowi to co najlepsze z owoców - witaminy i składniki mineralne przy jednocześnie niskiej kaloryczności. 


Przygotowanie świeżego soku z cytrusów to żadna filozofia, należy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej czynności - dokładnym umyciu tych owoców (o tym jak i dlaczego warto myć cytrusy przeczytacie tutaj). Owoce powinny być dojrzałe - ja do swojego soku wykorzystałam te świąteczne, więc były bardzo dojrzałe ;-). Dodatkowo dzięki umyciu owoców w ciepłej wodzie łatwiejsze będzie wyciśnięcie z nich soku.
  


Wyciskanie soku na wyciskarce pokazanej na zdjęciu jest czasochłonne i wymaga siły, a poza tym jest zajęciem bardzo przyjemnym. Jednak jeśli jesteście bardziej wygodni niż ja możecie zaopatrzyć się w mniej (np. w Duka) lub bardziej zmechanizowaną (np. Bugatti Vita dostępną w all4home) wyciskarkę do cytrusów. Dodam tylko, że moja (kupiona w TK Maxx za jedyne 12 złotych) jest łatwa w użyciu, szybka w  umyciu i co najważniejsze zajmuje mało miejsca.  


Świeżo wyciskany sok jest zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie w kartonie, ponieważ nie jest poddany pasteryzacji - czyli procesowi termicznemu podczas, którego dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Pasteryzacja zwiększa trwałość, dlatego soki poddane temu zabiegowi można przechowywać dłużej bez obawy o ich zepsucie. W związku z czym proponuję (chociaż pewnie każdy tak robi) wypić świeżo wyciśnięty sok od razu! Cytrusy w formie płynnej to głównie źródło wody, witamin (wit. C, A, folianów i β-karotenu), składników mineralnych (potasu, fosforu, wapnia i magnezu),cukru (fruktozy) oraz błonnika. Oczywiście im więcej miąższu w soku tym więcej błonnika. 

Oprócz walorów zdrowotnych świeżo wyciskany sok polecam też ze względu na smak - różnica jest ogromna.  



5 komentarzy:

  1. uwielbiam świeży sok z pomarańczy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak słonecznie! Kolejny argument na to,że zdrowe żywienie nie jest nudne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodajmy że sok kupiony w sklepie jest nie tylko pasteryzowany ale czesto odtworzony z soku zagęszczonego ;-) co też niekoniecznie mu służy... Świeży sok - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto także pamiętać że kupiony sok z kartonika często odtworzony jest z soku zagęszczonego co też mu nie służy ;-) Świeży sok - pychota !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.