wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto dyniowe


Dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, dzięki czemu może być dopełnieniem zbilansowanej diety. Miąższ dyni jest przede wszystkim bogaty w karotenoidy, które są źródłem witaminy A  (zwłaszcza β-karoten) - jest ona niezbędna dla prawidłowego rozwoju, ponadto przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników. Dynia jest także źródłem pektyn, soli mineralnych (magnezu, wapnia, fosforu i potasu) oraz witamin. W moim warzywnym ogródku wyrosły już 4 (pokaźnych rozmiarów) dynie i żeby się nie zmarnowały już zaczynam je wykorzystywać - dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto dyniowe.




Składniki:
1/4 szklanki oleju rzepakowego (o jego właściwościach przeczytacie tutaj)
25 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
pestki dyni
miąższ z dyni

Przygotowanie:
Obrany, umyty i oddzielony od pestek miąższ pokrój w kostkę i podsmaż z cukrem, następnie podlej niewielką ilością wody i duś na wolnym ogniu (do ciasta potrzebnych jest zaledwie 6 łyżek - ale można zrobić go więcej i zużyć np. do naleśników). Do podgrzanego do temperatury 37 stopni mleka dodaj łyżeczkę cukru, garść mąki i rozkruszone drożdże i pozostaw na 5 min. Po tym czasie dodaj mąkę, pestki oraz ostudzone puree z dyni i wyrabiaj przez 15 minut, stopniowo dodając oleju. Gdyby ciasto było zbyt wolne dodaj jeszcze mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około godzinę). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni, aż do tzw. suchego patyczka (w moim piekarniku trwało to 30 min).


3 komentarze:

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.