Bardzo często zachwycamy się produktami z
innych państw, a o regionalnych zapominamy. To jedna z przyczyn, dlaczego
postanowiłam przedstawić niedoceniany przez nas olej rzepakowy, czyli z
cyklu cudze chwalicie, swego nie znacie!
Od 2011 roku trwa kampania „Pokochaj olej rzepakowy”,
której organizatorem jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, wspierane
przez Unię Europejską oraz
Rzeczpospolitą Polską.
Co ma na celu ta kampania? Podniesienie świadomości konsumentów na temat wartości odżywczych oleju
rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Wiele osób żyje jeszcze czasami, kiedy olej rzepakowy zawierał
kwas erukowy i do teraz unikają go jak ognia. Niepotrzebnie, ponieważ dostępne w sklepie oleje rzepakowe są niskoerukowe (maksymalnie 2%) lub bezerukowe.
Spośród dostępnych na
rynku olejów roślinnych to właśnie olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład
kwasów tłuszczowych. Zawiera najwięcej spośród popularnych olejów roślinnych niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych z rodziny omega-3 i najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość
dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym). Dodatkowo,
olej rzepakowy cechuje się odpowiednim stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), co świadczy o wysokiej wartości żywieniowej.
Wg ostatnich doniesień naukowych pożądany stosunek kwasów z rodziny n-6 do n-3 powinien wynosić (4-5):1, a nawet 3:1. Nieodpowiednie proporcje tych kwasów w diecie mogą powodować zakłócenia równowagi w organizmie i przyczyniać się do powstawania chorób.
Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Na jego odpowiedni poziom wpływają również sterole roślinne, których źródłem jest olej rzepakowy (ich zawartość jest znacznie większa w porównaniu do innych popularnych olejów jadalnych).
Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Na jego odpowiedni poziom wpływają również sterole roślinne, których źródłem jest olej rzepakowy (ich zawartość jest znacznie większa w porównaniu do innych popularnych olejów jadalnych).
Ponadto, olej ten zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy:
witaminę E, która dba
o „zatrzymanie czasu w miejscu” oraz beta-karoten. Przy tym wszystkim olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką stabilnością oksydatywną.
Niska cena oraz dostępność tego oleju są jego kolejną zaletą. Polska jest trzecim producentem rzepaku w Europie – po Niemczech i Francji, dlatego olej rzepakowy jest u nas najtańszym olejem roślinnym. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, o charakterystycznym smaku, z nutą orzechową, o specyficznym aromacie i intensywnej barwie, staje się popularny nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Szwajcarii, Austrii czy Wielkiej Brytanii.
Niska cena oraz dostępność tego oleju są jego kolejną zaletą. Polska jest trzecim producentem rzepaku w Europie – po Niemczech i Francji, dlatego olej rzepakowy jest u nas najtańszym olejem roślinnym. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, o charakterystycznym smaku, z nutą orzechową, o specyficznym aromacie i intensywnej barwie, staje się popularny nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Szwajcarii, Austrii czy Wielkiej Brytanii.
A czy olej rzepakowy nadaje się zarówno do smażenia, jak i do spożycia
na surowo?
Oczywiście, że tak –
jest uniwersalnym olejem. Można na nim bez obaw
smażyć, ponieważ jest szczególnie odporny na zmiany termiczne, zachodzące
podczas smażenia, znacznie bardziej niż inne oleje. Ma wysoką temperaturę
dymienia - 242°
(to temperatura, w
której dany tłuszcz zaczyna się palić i powstają szkodliwe dla zdrowia
substancje) oraz charakteryzuje się wysoką stabilnością (14 godzin, a olej słonecznikowy 7). Tylko pamiętajcie, że najlepsze do smażenia są oleje rafinowane. Ponadto olej rzepakowy łatwo się odsącza z potraw, dlatego są mniej kaloryczne (o 5-10%) w
porównaniu do tych smażonych na innym tłuszczu. Świetny jest również jako dodatek do
sałatek oraz ciast, ponieważ zawiera kwasy linolowy i linolenowy.
Czy po olej rzepakowy mogą sięgać kobiety w ciąży oraz małe dzieci?
Dzięki swoim
wartościom odżywczym olej rzepakowy zalecany
jest kobietom ciężarnym oraz dzieciom od 6. miesiąca życia. Specjaliści z Centrum Zdrowia Dziecka oraz
Instytutu Matki i Dziecka pozwalają na wprowadzenie oleju rzepakowego do
żywienia niemowląt już w wieku sześciu miesięcy.
Jak na temat oleju rzepakowego wypowiadają się specjaliści?
Specjalista od chorób
dziecięcych, prof. Jan Socha, zaleca, aby do diety dzieci od drugiego roku
życia wprowadzać olej rzepakowy w miejsce tłuszczów zwierzęcych, a nie będą one
narażone w przyszłości na choroby układu krążenia.
Również prof. Artur Mancarz uważa,
że powinniśmy wybierać olej rzepakowy, gdyż stanowi on najbogatsze źródło kwasów
tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3, a jako kardiolog dodaje, że działają
one przeciwzakrzepowo i zmniejszają groźbę arytmii.
Według mnie warto pokochać olej
rzepakowy, ponieważ jest zdrowy i kupując go nie stracimy dużo pieniędzy.
Bardzo interesujacy artykul .Nie wiedzialam ze olej rzepakowy jest taki zdrowy.
OdpowiedzUsuńOd zawsze uzywam wlasnie takiego oleju, nawet szał oliwy z oliwek mnie nie dotknął:)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak mozna zachwycac się byle jakimi zlewkami i resztkami oliwy z oliwek (czesto za horendaln kasę)- bo na prawdziwa jakość i prawdziwa oliwę stać nie wielu z nas zamiast kupować to co rośnie u nas, co widać na polach- polski olej rzepakowy.
Pyszny, zdrowy i na polską kieszeń :)
pozdr:)
Wiele przydatnych informacji :) W mojej kuchni od dawna gości olej rzepakowy, o wielu jego zdrowotnych właściwościach już czytałam jednak uważam, że rzeczywiście warto edukować na ten temat :)
OdpowiedzUsuńOlej rzepakowy ekologiczny jak najbardziej zdrowy. Jednak ogolnodostepny jest pryskany kilkanascie razy. Czysta trucizna.
OdpowiedzUsuń