niedziela, 28 lipca 2013

Lekkie ciasto z owocami leśnymi


Owoce sezonowe mają wiele zalet - są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, zazwyczaj są świeże i niedrogie. Najlepiej spożywać je na surowo, po wcześniejszym umyciu, jednak jedząc je codziennie "solo" mogą szybko się znudzić. Dlatego warto urozmaicać sposób ich podania. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na lekkie ciasto z owocami leśnymi. Biszkopty upiekłam w mniejszych formach niż standardowe - o średnicy 6 i 8 cm - a pokrojone kawałki podawałam na małych talerzykach.



Składniki:
Biszkopt
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kakao

Krem
250 ml śmietanki 30% 
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo
jagody 
borówki amerykańskie
maliny


Przygotowanie:
Biszkopt 
Umyj jaja, białka oddziel od żółtek i ubijaj mikserem - z dodatkiem szczypty soli - na niskich obrotach. Następnie zwiększ obroty i stopniowo dodawaj cukier. Gdy białka będą tworzyć sztywną pianę dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę miksuj. Mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia przesiej i zmieszaj za pomocą drewnianej łyżki z ubitymi jajami i wodą. Mieszaj wolno i zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ubita piana nie opadła. Ciasto wlej do wyłożonych papierem do pieczenia forem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piecz 15-20 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadło.

Krem
Schłodzoną śmietankę (ja schładzałam przez godzinę) ubijaj na wolnych obrotach do momentu zgęstnienia, następnie dodaj cukier puder i dalej ubijaj. Gdy śmietanka będzie ubita na sztywno dodaj do niej wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszaj. Ważne jest, aby żelatyna była odpowiednio przestudzona - gdy będzie za ciepła to śmietanka się zetnie, a gdy będzie za zimna stężeje jeszcze w szklance.

Ostrym nożem przekrój biszkopty na dwa blaty, sokiem z jagód wytworzonym przez zasypanie ich cukrem ponczuj blaty i przełóż bitą śmietaną. Wedle uznania dodaj wcześniej umyte i osuszone na ręczniku papierowm owoce. Ja dodałam borówki między blaty i pozostałe owoce na wierzch ciasta. Włóż ciasto na 30 min. do lodówki.










6 komentarzy:

  1. Jejku ale to ciasto jest piękne. Kolory się bardzo fajnie komponują, biały krem świetnie wygląda. Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super :) Malina plus jagoda to świetne połączenie :) Akurat dzisiaj taki koktajl robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym jeszcze zamiast cukru użyła słodzika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć :)
    chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda że z cukrem który jest równie szkodliwy jak gluten...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.