Owoce sezonowe mają wiele zalet - są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, zazwyczaj są świeże i niedrogie. Najlepiej spożywać je na surowo, po wcześniejszym umyciu, jednak jedząc je codziennie "solo" mogą szybko się znudzić. Dlatego warto urozmaicać sposób ich podania. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na lekkie ciasto z owocami leśnymi. Biszkopty upiekłam w mniejszych formach niż standardowe - o średnicy 6 i 8 cm - a pokrojone kawałki podawałam na małych talerzykach.
Składniki:
Biszkopt
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kakao
Krem
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
jagody
borówki amerykańskie
maliny
Przygotowanie:
Biszkopt
Umyj jaja, białka oddziel od żółtek i
ubijaj mikserem - z dodatkiem szczypty soli - na niskich obrotach. Następnie
zwiększ obroty i stopniowo dodawaj cukier. Gdy białka będą tworzyć sztywną
pianę dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę miksuj. Mąkę ziemniaczaną, mąkę
tortową, kakao i proszek do pieczenia przesiej i zmieszaj za pomocą drewnianej
łyżki z ubitymi jajami i wodą. Mieszaj wolno i zgodnie z ruchem wskazówek
zegara, aby ubita piana nie opadła. Ciasto wlej do wyłożonych papierem do
pieczenia forem i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, piecz 15-20
minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby
nie opadło.
Krem
Schłodzoną śmietankę (ja schładzałam
przez godzinę) ubijaj na wolnych obrotach do momentu zgęstnienia, następnie
dodaj cukier puder i dalej ubijaj. Gdy śmietanka będzie ubita na sztywno dodaj
do niej wcześniej rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszaj. Ważne
jest, aby żelatyna była odpowiednio przestudzona - gdy będzie za ciepła to
śmietanka się zetnie, a gdy będzie za zimna stężeje jeszcze w szklance.
Ostrym nożem przekrój biszkopty na
dwa blaty, sokiem z jagód wytworzonym przez zasypanie ich cukrem ponczuj blaty
i przełóż bitą śmietaną. Wedle uznania dodaj wcześniej umyte i osuszone na ręczniku papierowm owoce. Ja dodałam borówki między
blaty i pozostałe owoce na wierzch ciasta. Włóż ciasto na 30 min. do lodówki.
Jejku ale to ciasto jest piękne. Kolory się bardzo fajnie komponują, biały krem świetnie wygląda. Smacznego ;)
OdpowiedzUsuńCiasto super :) Malina plus jagoda to świetne połączenie :) Akurat dzisiaj taki koktajl robiłem :)
OdpowiedzUsuńJa bym jeszcze zamiast cukru użyła słodzika :)
OdpowiedzUsuńCudne to Twoje ciasto:)))
OdpowiedzUsuńCześć :)
OdpowiedzUsuńchciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam :)
Daria
szkoda że z cukrem który jest równie szkodliwy jak gluten...
OdpowiedzUsuń