Nie umiesz odmówić sobie deseru? Wcale nie musisz tego robić! Wystarczy podczas wyboru składników na ten posiłek wykazać się rozsądkiem. Desery to nie tylko czekolada, tłuste kremy lub słodkie ciasta. Jego bazą mogą być owoce, jogurt lub orzechy. Można także zmodyfikować przepisy, których do tej pory używaliśmy, eliminując z nich tłuszcz i cukier - albo chociaż ograniczając te dwa składniki. Tak zrobiłam z klasyczna panna cottą, której jestem fanką. Śmietankę o zawartości 30% tłuszczu zastąpiłam mlekiem i jogurtem, ograniczyłam także ilość dodanego cukru. Mus, zamiast ze słodkich truskawek, przygotowałam z kwaśnych czerwonych porzeczek. Poniżej przedstawiam Wam przepis!
Składniki:
250 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii lub aromat waniliowy
czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Do mleka dodaj cukier (nie używajcie go w sytuacji kiedy zamiast porzeczek wybierzecie słodkie owoce), ziarna wanilii lub aromatu i postaw na ogniu, cały czas mieszaj - tak, aby cały cukier się rozpuścił - ale mleko nie zaczęło się gotować. Odstaw mleko z ognia i dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, a następnie jogurt. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do miseczek. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Deser powinien być gotowy po 3 godzinach (zależy to od temperatury naszej lodówki). Zamiast miseczek może być też kubek albo szklanka, ważne, aby jego objętość była mała. Po wyjęciu z lodówki, panna cottę można delikatnie pod wrazić nożem i przełożyć na talerzyk, albo na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie. Czerwoną porzeczkę należy obrać, umyć i zblendować. Słodycz panna cotty przyjemnie wpasowuje się w kwaskowy smak musu z czarnej porzeczki.
Czas przygotowania tego deseru wynosi nie więcej niż 10 minut.
250 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii lub aromat waniliowy
czerwone porzeczki
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Do mleka dodaj cukier (nie używajcie go w sytuacji kiedy zamiast porzeczek wybierzecie słodkie owoce), ziarna wanilii lub aromatu i postaw na ogniu, cały czas mieszaj - tak, aby cały cukier się rozpuścił - ale mleko nie zaczęło się gotować. Odstaw mleko z ognia i dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, a następnie jogurt. Wymieszaj wszystko dokładnie i przelej do miseczek. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Deser powinien być gotowy po 3 godzinach (zależy to od temperatury naszej lodówki). Zamiast miseczek może być też kubek albo szklanka, ważne, aby jego objętość była mała. Po wyjęciu z lodówki, panna cottę można delikatnie pod wrazić nożem i przełożyć na talerzyk, albo na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie. Czerwoną porzeczkę należy obrać, umyć i zblendować. Słodycz panna cotty przyjemnie wpasowuje się w kwaskowy smak musu z czarnej porzeczki.
Czas przygotowania tego deseru wynosi nie więcej niż 10 minut.
Będąc dzieckiem nie przepadałam za porzeczką, ale tak dawno jej nie jadłam, że teraz zrobię to z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńKusisz zdjęciami;)
Pyszniuteńki deserek hihi :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, szczególnie ten mus z czerwonych porzeczek.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Ile porcji wyjdzie z przepisu, który pani dała?
OdpowiedzUsuńWitaj, ilość porcji zależy od objętości użytych miseczek, według przepisu potrzebne są dwie szklanki (jedna mleka, druga jogurtu), więc są to dwie pełne szklanki. Ja zrobiłam 3 porcje w miseczkach, które dają kształt taki jak widać na zdjęciu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam...zdrowe słodycze - to moje marzenie! A będzie kiedyś jakiś przepis na zdrowe, pyszne ciasto? :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszności! :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze przed dodaniem jogurtu i żelatyny miksuję mleko żeby było puchate :-) piankowe... potem dodaję jogurt i żelatynę.
OdpowiedzUsuń