Kiedyś układałam żywność w lodówce byle
jak. Nie zastanawiałam się, gdzie powinny znajdować się owoce, warzywa czy też
mięso. Z resztą, w małej i starszej ode mnie lodówce ciężko było zachować
porządek. Jednak przyszła pora na zmiany :). Zwłaszcza, że prawidłowe przechowywanie
żywności pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia.
W każdej części lodówki panuje różna
temperatura, w
zakresie mieszczącym się między 2 do 10°C. Przecież sery, mięsa czy też warzywa
nie wymagają takich samych warunków przechowywania. Pamiętajcie o tym, kiedy
wracacie do domu z zakupów. Na górnej półce, gdzie panuje około 8°C należy przechowywać dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Właśnie
w takiej temperaturze rozwijają się „dobre” bakterie kwaszące. Półka środkowa (ok. 4-7°C)
jest idealnym miejscem na produkty
o krótkiej dacie trwałości: biały
ser, twarożek, wędlina. Należy pamiętać o sprawdzaniu terminów przydatności
do spożycia podanym na opakowaniu. Na tej półce powinno się również
przechowywać domowe potrawy, np. garnek z zupą (szczelnie przykryty). Półka znajdująca się ponad pojemnikami
na warzywa jest miejscem przeznaczonym do przechowywania świeżego mięsa i ryb, ponieważ
panująca tu temperatura (2°C) zmniejsza możliwość rozwoju
drobnoustrojów. Mięso najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, które można
umyć. Dolne szuflady (ok. 7-10°C i wyższa wilgotność) są przeznaczone
do przechowywania warzyw i owoców. Należy
pamiętać, że niektóre owoce szybko się psują, zwłaszcza maliny
i truskawki. Z tego względu należy je myć przed spożyciem, a nie przed
włożeniem do lodówki. W przypadku sałaty opakowanie nie powinno być
szczelne, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów
(których może być sporo w sałacie) w niebezpieczne dla naszego zdrowia
azotyny. Na bocznych
półkach (ok. 10°C) powinno się trzymać oleje roślinne, słoiki
z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup.
Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka, które można
przechowywać 2-3 tygodnie (więcej na temat jaj tutaj).
Ze względu na stosunkowo suche
powietrze krążące w lodówce żywność może się wysuszać. I to jest powód,
dlaczego powinniśmy przechowywać jedzenie w pojemnikach, specjalnym
pergaminowym papierze czy folii aluminiowej.
Zwróćcie uwagę, że niektóre produkty nie
wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą
jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki oraz
cukinia (więcej na ten temat tutaj). Chleb przetrzymywany w lodówce
szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem,
również należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Mam dla Was kilka wskazówek:
- stosujcie
zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Ułatwia ona spożywanie produktów
przed upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia, zapobiega zepsuciu się
produktów i zmniejsza ilość produktów, które muszą być wyrzucone,
- kontrolujcie
na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia i pamiętaj, że dotyczy ona
tylko
produktów
zamkniętych. Po otwarciu np. mleka trzeba je zużyć jak najszybciej,
- nie
przechowujcie na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już
do spożycia.
- nie
wkładajcie zbyt dużo produktów do lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ
powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia,
- w lecie
należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie,
- nie
wstawiajcie do lodówki gorących potraw,
- pakujcie
starannie produkty o silnym zapachu,
- kiedy się
nudzicie albo bronicie przed nauką (to się tyczy zwłaszcza studentów w trakcie
sesji) nie zaglądajcie co minutę do lodówki. Nie potrzebuje ona ciągłego
wietrzenia i sprawdzania zapasów :)
Bardzo dobrą metodą na przechowywanie
żywności jest zamrażanie.
W zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w
lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.
W przypadku zamrażania również mam dla
Was kilka wskazówek:
- zawsze sprawdzajcie, czy pożywienie
przygotowane do zamrożenia jest świeże i w dobrym stanie,
- nie przechowujcie większej ilości
pożywienia, niż jest potrzebna,
- zamrażajcie pożywienie najszybciej jak
to możliwe po jego zakupieniu lub ugotowaniu,
- warto zaopatrzyć się w specjalną torbę
termoizolacyjną, aby przenieść mrożonki ze sklepu do domu (zwłaszcza latem),
- nie wkładaj do zamrażarki gorących dań,
- przestrzegajcie zalecenia dotyczące
przechowywania i rozmrażania danych produktów (informacje na etykiecie itp.),
- warto zamrażać produkty sezonowe,
niedostępne jako świeże w innych porach roku. Są wtedy tanie i łatwo dostępne,
- owoce przez zamrożeniem można umieścić w syropie lub posypać cukrem,
- owoce przez zamrożeniem można umieścić w syropie lub posypać cukrem,
- skórkę warzyw należy wyparzyć przed
ich zapakowaniem, usuwając z nich wszelkie drobnoustroje i związki chemiczne,
- produkty należy zapakować w płaskie opakowania, umożliwiające ich szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie,
- produkty należy zapakować w płaskie opakowania, umożliwiające ich szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie,
- wszystkie produkty przeznaczone
do zamrożenia należy zapakować w materiał chroniący przed wilgocią. W trakcie
pakowania należy usunąć cały nadmiar powietrza z wnętrza torby zawierającej
żywność przed późniejszym jej zapakowaniem. Produkty można pakować w plastikowe
torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium, folie spożywcze aluminiowe.
Należy pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do zamrażania. Nie jest wskazane zamrażanie jabłek oraz pomarańczy, ponieważ nie zamrażają się prawidłowo, a są dostępne w sklepach we wszystkich porach roku. Dotyczy to również jajek czy ziemniaków.
Jednak najważniejsza zasada brzmi (mam nadzieję, że znana jest każdemu od dziecka): niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie! Dotyczy to również sytuacji, kiedy nie ma prądu przez dłuższy okres czasu.
Bardzo przydatny post ! Kawał dobrego artykułu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Fajny post muszę zorganizować swoją lodówkę;))
OdpowiedzUsuńWspaniałe rady ! Czasem warto zastanowić się jak wygląda nasza lodówka, a nie tylko to co kupimy wrzucić do niej i zapomnieć.
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Świetny artykuł, nigdy nie zastanawiałam się nad różnicą temperatur w mojej lodówce. Teraz bd zwracać większą uwagę gdzie odkładam zakupy. Zastanawiam się też nad kupnem nowej, w której są specjalnie wyznaczone pojemniki na poszczególne produkty.
OdpowiedzUsuńświetny artykuł. Do tej pory w mojej lodówce było podzielenie półek na warzywa, mięso i nabiał. Będę musiała zmienić organizacje :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają takie stare lodówki, uwielbiam ten klimat, szkoda, że są takie drogie :(
OdpowiedzUsuńA bigos? Można ponownie zamrażać, czy nie? I czy taki rozkład temperatur dotyczy wszystkich lodówek (również tych starych)?
OdpowiedzUsuń