wtorek, 4 lutego 2014

Przechowywanie żywności w lodówce

Kiedyś układałam żywność w lodówce byle jak. Nie zastanawiałam się, gdzie powinny znajdować się owoce, warzywa czy też mięso. Z resztą, w małej i starszej ode mnie lodówce ciężko było zachować porządek. Jednak przyszła pora na zmiany :). Zwłaszcza, że prawidłowe przechowywanie żywności pozwala zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia.



W każdej części lodówki panuje różna temperatura, w zakresie mieszczącym się między 2 do 10°C. Przecież sery, mięsa czy też warzywa nie wymagają takich samych warunków przechowywania. Pamiętajcie o tym, kiedy wracacie do domu z zakupów. Na górnej półce, gdzie panuje około 8°C należy przechowywać dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. Właśnie w takiej temperaturze rozwijają się „dobre” bakterie kwaszące. Półka środkowa (ok. 4-7°C) jest idealnym miejscem na produkty o krótkiej dacie trwałości: biały ser, twarożek, wędlina. Należy pamiętać o sprawdzaniu terminów przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Na tej półce powinno się również przechowywać domowe potrawy, np. garnek z zupą (szczelnie przykryty). Półka znajdująca się ponad pojemnikami na warzywa jest miejscem przeznaczonym do przechowywania świeżego mięsa i ryb, ponieważ panująca tu temperatura (2°C) zmniejsza możliwość rozwoju drobnoustrojów. Mięso najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, które można umyć. Dolne szuflady (ok. 7-10°C i wyższa wilgotność) są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Należy pamiętać, że niektóre owoce szybko się psują, zwłaszcza maliny i truskawki. Z tego względu należy je myć przed spożyciem, a nie przed włożeniem do lodówki. W przypadku sałaty opakowanie nie powinno być szczelne, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów (których może być sporo w sałacie) w niebezpieczne dla naszego zdrowia azotyny. Na bocznych półkach (ok. 10°C) powinno się trzymać oleje roślinne, słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka, które można przechowywać 2-3 tygodnie (więcej na temat jaj tutaj).

Ze względu na stosunkowo suche powietrze krążące w lodówce żywność może się wysuszać. I to jest powód, dlaczego powinniśmy przechowywać jedzenie w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze czy folii aluminiowej.


Zwróćcie uwagę, że niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki oraz cukinia (więcej na ten temat tutaj). Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Mam dla Was kilka wskazówek:
- stosujcie zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Ułatwia ona spożywanie produktów przed upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia, zapobiega zepsuciu się produktów i zmniejsza ilość produktów, które muszą być wyrzucone,
- kontrolujcie na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia i pamiętaj, że dotyczy ona tylko 
produktów zamkniętych. Po otwarciu np. mleka trzeba je zużyć jak najszybciej,
- nie przechowujcie na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia.
- nie wkładajcie zbyt dużo produktów do lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia,
- w lecie należy pokrętło temperatury nastawić na silniejsze działanie niż w zimie,
- nie wstawiajcie do lodówki gorących potraw,
- pakujcie starannie produkty o silnym zapachu,
- kiedy się nudzicie albo bronicie przed nauką (to się tyczy zwłaszcza studentów w trakcie sesji) nie zaglądajcie co minutę do lodówki. Nie potrzebuje ona ciągłego wietrzenia i sprawdzania zapasów :)

Bardzo dobrą metodą na przechowywanie żywności jest zamrażanie. W zamrażalniku należy układać produkty spożywcze ciasno, inaczej niż w lodówce. Wtedy zamrażalnik pracuje sprawnie i efektywnie.


W przypadku zamrażania również mam dla Was kilka wskazówek:

- zawsze sprawdzajcie, czy pożywienie przygotowane do zamrożenia jest świeże i w dobrym stanie,
- nie przechowujcie większej ilości pożywienia, niż jest potrzebna, 
- zamrażajcie pożywienie najszybciej jak to możliwe po jego zakupieniu lub ugotowaniu,
- warto zaopatrzyć się w specjalną torbę termoizolacyjną, aby przenieść mrożonki ze sklepu do domu (zwłaszcza latem),
- nie wkładaj do zamrażarki gorących dań,
- przestrzegajcie zalecenia dotyczące przechowywania i rozmrażania danych produktów (informacje na etykiecie itp.),
- warto zamrażać produkty sezonowe, niedostępne jako świeże w innych porach roku. Są wtedy tanie i łatwo dostępne,
- owoce przez zamrożeniem można umieścić w syropie lub posypać cukrem,
- skórkę warzyw należy wyparzyć przed ich zapakowaniem, usuwając z nich wszelkie drobnoustroje i związki chemiczne,
- produkty należy zapakować w płaskie opakowania, umożliwiające ich szybkie zamrożenie i łatwe przechowywanie,
 - wszystkie produkty przeznaczone do zamrożenia należy zapakować w materiał chroniący przed wilgocią. W trakcie pakowania należy usunąć cały nadmiar powietrza z wnętrza torby zawierającej żywność przed późniejszym jej zapakowaniem. Produkty można pakować w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium, folie spożywcze aluminiowe.


Należy pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do zamrażania. Nie jest wskazane zamrażanie jabłek oraz pomarańczy, ponieważ nie zamrażają się prawidłowo, a są dostępne w sklepach we wszystkich porach roku. Dotyczy to również jajek czy ziemniaków. Ogórki, pomidory, sałata, rzeżucha, cykoria nie nadają się do zamrażania, gdyż w trakcie tego procesu mogą utracić swoje naturalne walory smakowe.

Jednak najważniejsza zasada brzmi (mam nadzieję, że znana jest każdemu od dziecka): niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie! Dotyczy to również sytuacji, kiedy nie ma prądu przez dłuższy okres czasu.


7 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post ! Kawał dobrego artykułu.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny post muszę zorganizować swoją lodówkę;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe rady ! Czasem warto zastanowić się jak wygląda nasza lodówka, a nie tylko to co kupimy wrzucić do niej i zapomnieć.
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny artykuł, nigdy nie zastanawiałam się nad różnicą temperatur w mojej lodówce. Teraz bd zwracać większą uwagę gdzie odkładam zakupy. Zastanawiam się też nad kupnem nowej, w której są specjalnie wyznaczone pojemniki na poszczególne produkty.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny artykuł. Do tej pory w mojej lodówce było podzielenie półek na warzywa, mięso i nabiał. Będę musiała zmienić organizacje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wyglądają takie stare lodówki, uwielbiam ten klimat, szkoda, że są takie drogie :(

    OdpowiedzUsuń
  7. A bigos? Można ponownie zamrażać, czy nie? I czy taki rozkład temperatur dotyczy wszystkich lodówek (również tych starych)?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.