Szprycer, czyli połączenie wina, wody (najlepiej z bąbelkami) i lodu jest idealnym napojem podczas upałów, ponieważ świetnie gasi pragnienie. Najlepiej, żeby woda była gazowana – bąbelki wpływają na podkreślenie smaku wina oraz nadają rześki smak. Nie może to być zwykła woda z kranu, ponieważ wtedy szprycer nie będzie smakował dobrze. Niektóre wody szczególnie dobrze komponują się z winami (do S.Pellegrino pasują wina czerwone, różowe o wysokiej zawartości alkoholu oraz mocne wina białe).
Większość szprycerów przygotowuje się z wina białego, ale nie musi być to regułą. Ważne jest również, aby szprycer
był mocno schłodzony. Proporcje wina i wody mogą być różne - jest wiele różnych przepisów. Wszystko zależy od nas - zarówno rodzaj wina jak zastosowane proporcje :)
Dlaczego warto pić szprycery?
Pamiętajcie, że częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów (bardziej niż czerwone). Kwaśne wino silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Dlatego podczas picia białego wina lepiej nie spożywać truskawek ani nie mieszać go z sokiem owocowym - atak kwasów będzie silniejszy. Koneserom białego wina zaleca się jedzenie serów (są źródłem wapnia), podczas delektowania się kieliszkiem ulubionego trunku. Dodatek wody do wina również jest dobrym rozwiązaniem.
Pamiętajcie, że częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów (bardziej niż czerwone). Kwaśne wino silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Dlatego podczas picia białego wina lepiej nie spożywać truskawek ani nie mieszać go z sokiem owocowym - atak kwasów będzie silniejszy. Koneserom białego wina zaleca się jedzenie serów (są źródłem wapnia), podczas delektowania się kieliszkiem ulubionego trunku. Dodatek wody do wina również jest dobrym rozwiązaniem.
Połączenie wina z wodą jest świetnym
rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem wina.
Dodając niewielkie ilości wody do mocnego wina, ujmujemy mu gorzkiego i
kwaskowego posmaku.
I uwaga! Szprycery dostarczają mniej kalorii. Warto je pić zamiast samego wina, zwłaszcza w trakcie Świąt - okresu
kiedy zazwyczaj się przejadamy (więcej na temat tutaj).
Poza tym, gdy do wina dodamy wodę to alkohol nie uderzy szybko do głowy :)
Warto też pić samą wodę! Wbrew pozorom może uzupełniać potrawy i wino, wzbogacając doznania smakowe podczas obiadu.
szprycer - hmm.. pierwsze słyszę, ale chętnie spróbuję;)
OdpowiedzUsuńJa często słyszę rzadziej piję, ale w tym wykonaniu szybko spróbuję
OdpowiedzUsuń