Ostatnio dużo się słyszy o produktach ekologicznych, a w szczególności o żywności ekologicznej. Jednocześnie powstają (jak grzyby po deszczu) nowe miejsca, gdzie taką żywność można kupić. Ale czym tak naprawdę ona jest, czym się wyróżnia i jakie wymogi musi spełniać, aby mogła być nazywana ekologiczną? A co najważniejsze, czy warto ją kupować?
Termin „ekologiczny” umieszczony w oznakowaniu odnosi się do produktu, który został uzyskany zgodnie ze standardami produkcji ekologicznej i uzyskał certyfikację odpowiedniej instytucji certyfikującej. Rolnictwo ekologiczne jest oparte na minimalnym użyciu nakładów zewnętrznych i zakazie stosowania nawozów syntetycznych i pestycydów.
- do produkcji ekologicznej żywności nie stosuje się sztucznych nawozów, syntetycznych środków ochrony roślin, a zwierząt nie karmi się zmodyfikowanymi paszami ani nie podaje się im profilaktycznie antybiotyków czy hormonów,
- nasiona i inny wegetatywny materiał rozmnożeniowy powinien pochodzić z roślin uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego z pierwszego lub – w przypadku roślin jednorocznych – z drugiego sezonu wegetacyjnego,
- produkty ekologiczne nie mogą zawierać żadnych chemicznych dodatków (konserwantów, barwników, aromatów i in.) ani składników modyfikowanych genetycznie,
- w rolnictwie i przetwórstwie ekologicznym stosuje się ścisłe zasady produkcji, przetwarzania, przechowywania i transportu, by zachować jak najwyższą wartość odżywczą naturalnych surowców,
- nasiona i inny wegetatywny materiał rozmnożeniowy powinien pochodzić z roślin uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego z pierwszego lub – w przypadku roślin jednorocznych – z drugiego sezonu wegetacyjnego,
- produkty ekologiczne nie mogą zawierać żadnych chemicznych dodatków (konserwantów, barwników, aromatów i in.) ani składników modyfikowanych genetycznie,
- w rolnictwie i przetwórstwie ekologicznym stosuje się ścisłe zasady produkcji, przetwarzania, przechowywania i transportu, by zachować jak najwyższą wartość odżywczą naturalnych surowców,
- czyszczenie pomieszczeń i środków transportu, w których "przebywa" żywność ekologiczna musi przebiegać tylko i wyłącznie z wykorzystaniem materiałów i środków dozwolonych w produkcji ekologicznej,
- jeśli produkt wymaga opakowania to musi być ono wykonane z materiałów biodegradowalnych, pochodzących z recyklingu. Z tego względu, np. warzywa i owoce nie są pakowane w folie, a produkty zbożowe zapakowane są w papier,
- każdy produkt ekologiczny powinien być certyfikowany.
- jeśli produkt wymaga opakowania to musi być ono wykonane z materiałów biodegradowalnych, pochodzących z recyklingu. Z tego względu, np. warzywa i owoce nie są pakowane w folie, a produkty zbożowe zapakowane są w papier,
- każdy produkt ekologiczny powinien być certyfikowany.
Co daje certyfikat? Pewność, że żywność, za którą płacimy pochodzi z upraw lub hodowli ekologicznych. Certyfikacja wiąże się z ciągłymi kontrolami, a w razie nie spełniania kryteriów certyfikat zostaje odebrany. Pamiętajcie, że certyfikat zawsze widnieje na opakowaniu! W przypadku, gdy produkt nie jest paczkowany można (a nawet trzeba) poprosić o pokazanie takiego certyfikatu.
Więcej na temat certyfikacji możecie przeczytać na portalu Ekogwarancja (kliknij TUTAJ).
Logo ekologiczne UE ważne od 1 lipca 2010 r. |
Warto? Oczywiście, że warto - mimo wyższej ceny niż w przypadku konwencjonalnych odpowiedników tych produktów - nie tylko ze względu na środowisko, ale także na swoje zdrowie. Pamiętajcie też, żeby podczas zakupów decydować się na produkty jak najmniej przetworzone. Wybierajcie żywność racjonalnie, bo od niej w dużej mierze zależy nasze zdrowie. Dodatkowo wspierając polski rynek żywności ekologicznej przyczyniamy się do jego rozwoju, a w przyszłości niższych cen tych produktów.
Alternatywą dla produktów ekologicznych są produkty lokalne (które często można by było zaliczyć do ekologicznej żywności jednak ze względu na brak certyfikatu formalnie nie można tego zrobić, najlepiej kupować te od sprawdzonych dostawców) oraz sezonowe.
http://www.polityka.pl/nauka/ekologia/1549063,1,czym-naprawde-jest-rolnictwo-ekologiczne.read
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nie bardzo wierzę w żywność ekologiczną, bo bardzo ważny jest tu czynnik, na który nie wystawiają certyfikatu - uczciwość rolników. Słyszałam o sytuacji, gdy rolnik mający certyfikat kupował jabłka od sąsiadów, którzy takiego nie mieli i sprzedawał jak swoje - ekologiczne. Wierzę natomiast w produkty lokalne, bo jak kupuję warzywa od tej samej pani od lat i od lat się znamy i jeżdżę do jej gospodarstwa, to mam do niej zaufanie.
OdpowiedzUsuńNiestety wierzę, że są takie przypadki, ale wierzę też, że są producenci żywności ekologicznej, którzy wywiązują się ze swoich obowiązków. Dla pewności polecam wybieranie produktów od sprawdzonych dostawców.
UsuńJak w każdym biznesie i w tym zdarzają się takie przypadki, ale tak szczerze mówiąc również wierzę w to, że to tylko pojedyncze przypadki. Ekologiczna żywność na tą chwilę coraz bardziej umacnia swoją pozycję na rynku i ciągle przybywa nowych miłośników tego typu odżywiania.
OdpowiedzUsuńNie wierzę w żywność ekologiczną, jak w marketach mogą być ekologiczne banany??? W dzisiejszym biznesie nie liczą się ludzie i ich zdrowie tylko kasa. I popieram stanowisko Kasi, zaufana starsza Pani ze straganu, lub własny ogródek są wyłącznie zaufanymi miejscami gdzie można znaleźć zdrową żywność.
OdpowiedzUsuńZdrowe odżywianie się jest bardzo pożyteczne. Wątpie, żeby można było znaleźć ekologiczne banany. Zdecydowanie trzeba szukać żywności z certyfikatami.
OdpowiedzUsuńPani ze straganu może mieć czosnek z chin i nawet tego nie zauważycie.
OdpowiedzUsuń