sobota, 1 czerwca 2013

Zdrowa zasada: nie rezygnuj z kolacji!


Czy słyszeliście teorię, że zrezygnowanie z kolacji albo jedzenie tylko do 18 jest dobrym sposobem na utratę nadmiernych kilogramów? Nic równie mylnego! 
Kolacja jest równie ważna jak inne posiłki w ciągu dnia i w zależności od ich ilości powinna pokrywać około 25% dziennego zapotrzebowania na energię. Czyli niewiele mniej niż śniadanie. Zrezygnowanie z jakiekolwiek posiłku powoduje rozregulowanie metabolizmu i efekt odwrotny do zamierzonego, o czym możecie przeczytać tutaj.


Ostatni posiłek powinien być spożyty na 2-3 godziny przed snem, co pozwoli w tym czasie wykorzystać jeszcze dostarczoną energię, a opróżniony przed snem żołądek zapewni spokojny, regenerujący sen.
Nie ma więc ogólnej zasady, która godzina jest odpowiednia i której kategorycznie nie można przekraczać jeśli chodzi o jedzenie kolacji. Uwarunkowana jest ona rozkładem zajęć, a w szczególności godziną położenia się do łóżka. Spożywanie kolacji zaraz przed zaśnięciem lub łączenie jej z obiadem w jeden posiłek i konsumowanie go w wieczornych czy późno popołudniowych godzinach prowadzi do zaśnięcia z pełnym żołądkiem, a tym samym zakłóceniem snu.

Jakie produkty spożywcze powinniśmy wybierać na kolację? Przede wszystkim owoce i warzywa, które powinny się znaleźć w każdym posiłku. Chude mięso, wędliny, twaróg, pieczywo, jaja. Dania przyrządzone mogą być na ciepło lub na zimo, pamiętajmy jednak aby unikać smażenia na tłuszczu. Lekkostrawny posiłek szybciej zostanie strawiony i nie obciąży naszego układu pokarmowego.

Moja propozycja kolacji to pieczywo z gruboziarnistej mąki, kurczak pieczony w pergaminie, sałata, ogórek i rzodkiewka. A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy na dania odpowiednie na kolację?





5 komentarzy:

  1. a jak robisz tego kurczaka w pergaminie? w sensie czy z jakimś tłuszczem? na patelni czy w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zrobić go w piekarniku, ponieważ wtedy nie musisz używać tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na patelnię (ja tego nie robię)pergamin powinnaś skropić olejem od strony wewnętrznej.

      Usuń
  2. Ja nie do końca stosuję tę zasadę, by nie smażyć, bo często robię sobie jajecznicę. Czasem jem twaróg z musli na mleku albo rybę z grilla. Ogólnie staram się, by był to posiłek zawierający dużo białka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie :) Ja na kolacje często jadam jajka na twardo, rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka grecka lub mozzarella z pomidorem i bazylią.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.