Postanowiłam
przedstawić Wam resweratrol – związek, z którym musiałam się zaprzyjaźnić
podczas pisania pracy magisterskiej. Myślę, że i Wy go polubicie, kiedy
zapoznacie się z jego wspaniałymi właściwościami.
Resweratrol
(właściwie forma trans-resweratrol) można nazwać „magiczną substancją”,
która należy do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami.
Jego głównym źródłem w diecie człowieka są czerwone winogrona i produkowane z nich wina, w
mniejszym stopniu orzeszki ziemne, owoce morwy, morele czy ananasy. Ponieważ
resweratrol w owocach winogron występuje w skórce, dlatego jego stężenie jest
wysokie w czerwonych winach, które są otrzymywane przez długotrwałą fermentację
winogron wraz ze skórką. Natomiast w białych winach poziom tego związku jest
bardzo niski. Trans-resweratrol jest dostępny również w postaci
suplementów diety.
Wielu ekspertów
uważa, że resweratrol odpowiada za tzw. „paradoks francuski”, czyli znaczne
zmniejszenie częstości występowania chorób układu krążenia wśród Francuzów,
pomimo spożywania diety o wyższej zawartości tłuszczu niż w innych populacjach.
Zjawisko to może wynikać z synergistycznego działania związków o aktywności
przeciwmiażdżycowej znajdujących się w oliwie z oliwek i winie, które są powszechnie
konsumowane we Francji.
Korzystny wpływ
resweratrolu na zdrowie wykazało wiele różnych badań:
·
zmniejsza częstość występowania nadciśnienia tętniczego oraz innych schorzeń
niezapalnych układu krążenia,
·
w wyniku zwiększania poziomu cholesterolu HDL, regulacji rytmu serca, a także
poprzez działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe związek ten
wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu,
·
charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi,
które wpływają na ograniczenie skutków starzenia się organizmów
zwierzęcych (badania z udziałem drożdży, muszek owocówek, nicieni, myszy),
·
wpływa na ochronę komórek nabłonka oddechowego przed toksycznym oraz
rakotwórczym działaniem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych
(powstają np. podczas grillowania, smażenia, wędzenia),
·
długotrwałe przyjmowanie resweratrolu może normalizować hiperglikemię i
znacznie poprawiać hiperinsulinemię (nadzieja dla osób chorych na cukrzycę),
·
istnieje możliwość, iż związek ten może wpływać na zmniejszenie masy ciała
oraz tkanki tłuszczowej,
· wpływa
na hamowanie utraty masy kostnej,
· umiarkowane
spożycie czerwonego wina jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia
demencji i choroby Alzheimera,
· wykazuje
działanie przeciwwirusowe, przeciwbólowe przez wydłużenie czasu reakcji na
bodźce bólowe,
· resweratrol
stanowi też naturalny filtr ochronny przed działaniem promieniowania UV
i chroni wzrok przed tzw. niebieskim światłem emitowanym przez wiele
urządzeń, z którymi mamy na co dzień do czynienia, chcąc tego czy nie,
·
może ochraniać narząd słuchu przed szkodliwym działaniem stresu
oksydacyjnego wywołanego hałasem,
·
uczeni udowodnili, że ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej u osób
spożywających wino jest o 34% niższe niż u osób, które alkoholu nie piją. Mało
tego, okazało się, że u chorych, którzy mają zaawansowaną postać choroby, można
zmniejszyć ryzyko jej progresji, stosując właśnie resweratrol.
Badania nad tym
związkiem cały czas trwają, ponieważ staje się coraz bardziej popularny. A może
już niedługo będzie on zalecany w profilaktyce chorób krążenia, cukrzycy
typu II, otyłości?
Mając na uwadze
powyższe zalety resweratrolu nie zapominajcie o jedzeniu czerwonych winogron
i piciu wina w rozsądnych ilościach!
ciekawy artykul, nie slyszalam nigdy wczesniej o resweratrolu ;)
OdpowiedzUsuńISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIA / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka):
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.
2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw:
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.