środa, 29 maja 2013

Resweratrol - naturalnym lekarstwem na choroby serca i otyłość?

Postanowiłam przedstawić Wam resweratrol –  związek, z którym musiałam się zaprzyjaźnić podczas pisania pracy magisterskiej. Myślę, że i Wy go polubicie, kiedy zapoznacie się z jego wspaniałymi właściwościami.

Resweratrol (właściwie forma trans-resweratrol) można nazwać „magiczną substancją”, która należy do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami.
Jego głównym źródłem w diecie człowieka są czerwone winogrona i produkowane z nich wina, w mniejszym stopniu orzeszki ziemne, owoce morwy, morele czy ananasy. Ponieważ resweratrol w owocach winogron występuje w skórce, dlatego jego stężenie jest wysokie w czerwonych winach, które są otrzymywane przez długotrwałą fermentację winogron wraz ze skórką. Natomiast w białych winach poziom tego związku jest bardzo niski. Trans-resweratrol jest dostępny również w postaci suplementów diety.


Wielu ekspertów uważa, że resweratrol odpowiada za tzw. „paradoks francuski”, czyli znaczne zmniejszenie częstości występowania chorób układu krążenia wśród Francuzów, pomimo spożywania diety o wyższej zawartości tłuszczu niż w innych populacjach. Zjawisko to może wynikać z synergistycznego działania związków o aktywności przeciwmiażdżycowej znajdujących się w oliwie z oliwek i winie, które są powszechnie konsumowane we Francji.


Korzystny wpływ resweratrolu na zdrowie wykazało wiele różnych badań:

·         zmniejsza częstość występowania nadciśnienia tętniczego oraz innych schorzeń niezapalnych układu krążenia,
·         w wyniku zwiększania poziomu cholesterolu HDL, regulacji rytmu serca, a także poprzez działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe związek ten wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu,
·         charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi, które wpływają na ograniczenie skutków starzenia się organizmów zwierzęcych (badania z udziałem drożdży, muszek owocówek, nicieni, myszy),
·         wpływa na ochronę komórek nabłonka oddechowego przed toksycznym oraz rakotwórczym działaniem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (powstają np. podczas grillowania, smażenia, wędzenia),
·         długotrwałe przyjmowanie resweratrolu może normalizować hiperglikemię i znacznie poprawiać hiperinsulinemię (nadzieja dla osób chorych na cukrzycę),
·         istnieje możliwość, iż związek ten może wpływać na zmniejszenie masy ciała oraz tkanki tłuszczowej,
·   wpływa na hamowanie utraty masy kostnej,
·    umiarkowane spożycie czerwonego wina jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia demencji i choroby Alzheimera,
·   wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbólowe przez wydłużenie czasu reakcji na bodźce bólowe,
·    resweratrol stanowi też naturalny filtr ochronny przed działaniem promieniowania UV i chroni wzrok przed tzw. niebieskim światłem emitowanym przez wiele urządzeń, z którymi mamy na co dzień do czynienia, chcąc tego czy nie,
·      może ochraniać narząd słuchu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego wywołanego hałasem,
·      uczeni udowodnili, że ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej u osób spożywających wino jest o 34% niższe niż u osób, które alkoholu nie piją. Mało tego, okazało się, że u chorych, którzy mają zaawansowaną postać choroby, można zmniejszyć ryzyko jej progresji, stosując właśnie resweratrol.


Badania nad tym związkiem cały czas trwają, ponieważ staje się coraz bardziej popularny. A może już niedługo będzie on zalecany w profilaktyce chorób krążenia, cukrzycy typu II, otyłości?

Mając na uwadze powyższe zalety resweratrolu nie zapominajcie o jedzeniu czerwonych winogron i piciu wina w rozsądnych ilościach!

2 komentarze:

  1. ciekawy artykul, nie slyszalam nigdy wczesniej o resweratrolu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIA / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥

    1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka):
    WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.

    2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację:
    INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

    3. Puenta to tabele:
    IŻ PRODUKTU.

    P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

    4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw:
    NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
    ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.