Mleko i jego
przetwory są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, ponadto jest to białko
dobrze przyswajalne. Mleko i jego przetwory to grupa produktów spożywczych
charakteryzująca się - jako jedyna spośród produktów pochodzenia zwierzęcego -
alkalizującym działaniem na nasz organizm. Mleko oraz jego przetwory są źródłem
łatwoprzyswajalnego wapnia. Z mleka organizm wykorzystuje do 80% wapnia,
podczas gdy z warzyw tylko 13%. Mleko obfituje również w związki fosforu i
potasu, a także dostarczają znacznych ilości magnezu, cynku, miedzi, manganu i
kobaltu. Należy podkreślić, że stosunek wapnia do fosforu w mleku jest
szczególnie korzystny dla organizmu (wynosi około 1:1) i odpowiada on
maksymalnemu wchłanianiu wapnia z pożywienia i minimalnej jego resorpcji z kości.
Oprócz składników mineralnych z produktami mlecznymi dostarczamy organizmowi
witaminy z grupy B oraz witaminę A (szczególnie w produktach nie
odtłuszczonych).
Składnikiem mleka
jest również laktoza - cukier mleczny, który nie zawsze jest trawiony przez
nasz organizm, co objawia się biegunkami, wymiotami, wzdęciami, bólami brzucha,
a nawet wysypką. W takim wypadku konieczne jest zrezygnowanie z mleka. Również
osoby cierpiące na choroby trzustki powinny z niego zrezygnować. Można natomiast
nadal spożywać mleczne napoje fermentowane, ponieważ w procesie fermentacji
bakterie częściowo rozkładają laktozę. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów
napojów fermentowanych, a najbardziej popularne to kefir, jogurt naturalny i
maślanka.
Maślanka jest
mlecznym napojem otrzymywanym w wyniku zmaślania śmietany, poddanej wcześniej
dojrzewaniu. Ukwaszenie śmietanki następuje w związku z działaniem bakterii
mlekowych, takich jak Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus
diacetalis. W wyniku tego procesu otrzymywany jest napój o łagodnym,
orzeźwiającym smaku. Maślanka zawiera ok. 1,5% tłuszczu – przez co jej wartość
energetyczna jest niewielka. Dodatkowo cholesterolu też ma mniej niż inne
napoje mleczne. Jednak z obniżeniem zawartości tłuszczu obniża się również
zawartość witaminy A. Picie maślanki wpływa korzystnie na wydzielanie
żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego oraz zapobiega
zaparciom.
Kefir to napój
fermentowany przy użyciu grzybów kefirowych. Swój unikatowy smak napój
zawdzięcza procesowi fermentacji nie tylko mlekowej, ale i alkoholowej,
prowadzonej przez bakterie i drożdże. W jej wyniku powstają takie substancje
jak kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla, a także aldehydy i
dwuacetyl nadający kefirowi orzechowy smak. Ekstrakt z kefiru zawiera także
składniki mające zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworów (np. jelita
grubego). Napój ten przyczynia się również do redukcji stanów lękowych. Wpływa
na to prawdopodobnie wysoka zawartość magnezu, wapnia i tryptofanu.
Jogurt otrzymuje się
z mleka w efekcie fermentacji z udziałem bakterii Lactobacillus bulgaricus
i Streptococcus termophilus. Jogurt ma wyższą wartość odżywczą od
mleka (zawiera więcej wapnia, witamin z grupy B, więcej białka i mniej laktozy).
Nie zaleca się jednak podawania go dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku
życia, gdyż zawiera trudniej przyswajalną formę kwasu mlekowego - którego
natomiast nie zawiera kefir. Jogurt ma wiele zalet, przyspiesza powrót do
zdrowia po kuracji antybiotykowej, działa uspokajająco przy nadpobudliwości
nerwowej i bezsenności, przeciwdziała cukrzycy oraz miażdżycy naczyń
krwionośnych.
Niezależnie od tego,
na który napój się zdecydujecie, kierujcie się zawsze zasadą, że najlepszy jest
ten naturalny (bez dodatków smakowych). Jeśli ciężko Wam się przekonać do smaku
naturalnego mlecznego napoju fermentowanego możecie do niego dodać miodu i/lub
owoce. Będziecie mieć pewność, że owoce to naprawdę owoce, a napój nie zawiera
substancji dodatkowych i cukru. Zachęcam Was tym bardziej, że zbliża się lato,
czyli sezon na wiele owoców.
Jogurt naturalny to przede wszystkim ten bez dodatku czegokolwiek, a zwłaszcza mleka w proszku - to całkowicie niweczy dobroczynny wpływ fermentacji na nasz organizm, a dla dorosłego człowieka może być nawet szkodliwe. Tam, gdzie wynaleziono produkty typu jogurt czy kefir, nigdy do mleka niczego nie dodawano. Polska jest jedynym krajem na świecie, gdzie mleko w proszku jest masowo dodawane do produktów, które mogłyby doskonale sprawdzać się w diecie dorosłych, ale są niszczone właśnie przez ten dodatek.
OdpowiedzUsuń