niedziela, 24 marca 2013

Rozgrzewający napój



Mogłoby się wydawać, że sezon na napar herbaciany z imbirem, miodem i cytryną już dawno minął. Niestety (albo stety dla osób cieszących się niekończącą zimą) pomimo nastania kalendarzowej wiosny, pogoda wciąż iście zimowa, a niskie temperatury za oknem sprawiają, że po przyjściu do domu, ma się ochotę wygodnie zasiąść w fotelu z kubkiem pysznej, ciepłej herbaty.


 
Lista korzystnego działania herbat na nasz organizm jest dość długa, wymienia się wiele dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, m.in. cukrzycę, infekcje i stany zapalne, problemy trawienne, osłabienie układu kostnego. Zawarta w herbatach mieszanina składników polifenolowych skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, dzięki czemu herbaty mogą być stosowane zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych  (grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lub dziąseł). Herbata działa także pobudzająco, co wiąże się z obecnością w niej teiny.

Cytryna znana jest wszystkim jako bogate źródło witaminy C, ale oprócz niej zawiera również inne składniki biologicznie czynne takie jak olejki lotne, limonen, cytral, kumaryny, flawonoidy oraz witaminy z grupy B, potas i wapń. Sok z cytryny jest skutecznym środkiem przeciwko przeziębieniom i chorobom, ponieważ wzmacnia odporność na wszelkie infekcje.

Miód pszczeli to zdrowa alternatywa dla cukru rafinowanego, oprócz słodkiego smaku wykazuje szereg właściwości profilaktycznych oraz leczniczych. Działa bakteriostatycznie, bakteriobójczo, przeciwutleniająco oraz łagodzi stres, a wszystko to dzięki zawartych w nim składnikom mineralnym, witaminom, enzymom oraz związkom fenolowym.

Imbir, jako że jest silnym antyseptykiem, ma korzystne działanie przy przeziębieniach, wspomaga trawienie i łagodzi bóle żołądkowe, jak również łagodzi mdłości. Specyficzny smak – lekko cytrynowy, odświeżający i pikantny , nie każdemu może przypaść do gustu, warto więc, dodając imbir do herbaty, kierować się indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Mieszanka wszystkich tych składników daje efekt rozgrzewający oraz zwiększa odporność organizmu na czynniki chorobotwórcze. Istotne jest jednak to, żeby cytrynę i miód dodać po 3 – 4 min. od zaparzenia herbaty, żeby zachowały jak najwięcej ze swoich właściwości. Ah, pamiętajcie także, żeby nie pić gorącego a ciepłe!





2 komentarze:

  1. Uwielbiam herbatę z miodem i z cytrynką:) Tylko do imbiru się jeszcze nie przekonałam:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Imbir ma specyficzny smak i nie każdemu smakuje. Jednak biorąc pod uwagę jego pozytywny wpływ na organizm człowieka proponuję dodawać go w mniejszej ilości do herbaty albo stosować jako przyprawę do mięs lub deserów :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.