Mogłoby się wydawać, że sezon na
napar herbaciany z imbirem, miodem i cytryną już dawno minął. Niestety (albo
stety dla osób cieszących się niekończącą zimą) pomimo nastania kalendarzowej
wiosny, pogoda wciąż iście zimowa, a niskie temperatury za oknem sprawiają, że po przyjściu
do domu, ma się ochotę wygodnie zasiąść w fotelu z kubkiem pysznej, ciepłej
herbaty.
Lista korzystnego działania herbat na nasz organizm jest dość długa, wymienia się wiele dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, m.in. cukrzycę, infekcje i stany zapalne, problemy trawienne, osłabienie układu kostnego. Zawarta w herbatach mieszanina składników polifenolowych skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, dzięki czemu herbaty mogą być stosowane zarówno do przeciwdziałania, jak i do leczenia wspomagającego chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki czy stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej lub dziąseł). Herbata działa także pobudzająco, co wiąże się z obecnością w niej teiny.
Cytryna znana
jest wszystkim jako bogate źródło witaminy C, ale oprócz niej zawiera również inne składniki biologicznie czynne
takie jak olejki lotne, limonen, cytral, kumaryny, flawonoidy oraz witaminy z
grupy B, potas i wapń. Sok z cytryny jest skutecznym środkiem przeciwko
przeziębieniom i chorobom, ponieważ wzmacnia odporność na wszelkie infekcje.
Miód pszczeli to zdrowa alternatywa dla cukru
rafinowanego, oprócz słodkiego smaku wykazuje szereg właściwości
profilaktycznych oraz leczniczych. Działa bakteriostatycznie, bakteriobójczo,
przeciwutleniająco oraz łagodzi stres, a wszystko to dzięki zawartych w nim
składnikom mineralnym, witaminom, enzymom oraz związkom fenolowym.
Imbir, jako
że jest silnym antyseptykiem, ma korzystne działanie przy przeziębieniach,
wspomaga trawienie i łagodzi bóle żołądkowe, jak również łagodzi mdłości.
Specyficzny smak – lekko cytrynowy, odświeżający i pikantny , nie każdemu może
przypaść do gustu, warto więc, dodając imbir do herbaty, kierować się
indywidualnymi preferencjami smakowymi.
Mieszanka wszystkich tych
składników daje efekt rozgrzewający oraz zwiększa odporność organizmu na czynniki
chorobotwórcze. Istotne jest jednak to, żeby cytrynę i miód dodać po 3 – 4 min.
od zaparzenia herbaty, żeby zachowały jak najwięcej ze swoich właściwości. Ah,
pamiętajcie także, żeby nie pić gorącego a ciepłe!
Uwielbiam herbatę z miodem i z cytrynką:) Tylko do imbiru się jeszcze nie przekonałam:(
OdpowiedzUsuńImbir ma specyficzny smak i nie każdemu smakuje. Jednak biorąc pod uwagę jego pozytywny wpływ na organizm człowieka proponuję dodawać go w mniejszej ilości do herbaty albo stosować jako przyprawę do mięs lub deserów :-)
OdpowiedzUsuń