wtorek, 26 marca 2013

Rzeżucha - nie tylko jako dekoracja?





Zbliża się Wielkanoc, czyli czas kiedy wszyscy przypominamy sobie, żeby wyhodować rzeżuchę. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kiełki te nie tylko spełniają rolę dekoracyjną, ale posiadają właściwości lecznicze

· wspomagają prawidłową pracę trzustki,

· wzmagają apetyt,

· pobudzają przemianę materii,

· zapobiegają otyłości,

· są źródłem łatwo przyswajalnego jodu,

· oczyszczają krew,

· leczą m. in. trądzik i łojotok,

· obniżają poziom cukru we krwi,

· dezynfekują jamę ustną i układ pokarmowy,

· mają zbawienny wpływ na skórę i włosy,

· badania wykazują, że może wykazywać działanie przeciwnowotworowe (zwłaszcza w przypadku nowotworów płuc i żołądka).





Takie wspaniałe właściwości rzeżuchy powinny zostać wykorzystane przez osoby cierpiące na:

· cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki),

· osteoporozę (ze względu na wapń i mangan),

· anemię,

· dolegliwości tarczycy,

· chorobę wieńcową,

· kłopoty z krążeniem,

· reumatyzm,

· nadwagę i otyłość,

· choroby skóry.


Jak ją spożywać? Można ją dodawać do sałatek, kanapek, twarożków, dressingów, past jajecznych. Jej dodatek sprawia, że potrawy nabierają wyrazistego smaku. Świetnie też smakuje jako zamiennik koperku na ziemniakach. Pamiętajmy o tym, żeby rzeżucha nie zakwitła, ponieważ może stać się gorzka.
Nie powinno się jeść za dużo rzeżuchy, ze względu na jej właściwości moczopędne. Osoby, które nie znają umiaru może spotkać kara w postaci stanu zapalnego pęcherza. 
Jeśli chcecie mieć więcej sił, piękną skórę, włosy to koniecznie pamiętajcie o rzeżusze przez cały rok!



2 komentarze:

  1. Przypomniałyście mi, że muszę zasadzić rzeżuchę! Tak właściwie to ile ona rośnie? Może jakiś przepis na sałatkę albo pastę z rzeżuchą?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze nasionka kiełkują już po 2-3 dniach. A gotowa do spożycia jest po okołu 10 dniach. Najlepiej jeśli postawisz ją w słonecznym i ciepłym miejscu. Co do tego słonecznego to mam nadzieję, że szybko nadejdą takie dni:) a co do przepisu to pomyślimy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.