Zbliża się Wielkanoc,
czyli czas kiedy wszyscy przypominamy sobie, żeby wyhodować rzeżuchę. Jednak
nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kiełki te nie tylko spełniają rolę
dekoracyjną, ale posiadają właściwości lecznicze:
· wspomagają
prawidłową pracę trzustki,
Takie wspaniałe
właściwości rzeżuchy powinny zostać wykorzystane przez osoby cierpiące na:
Jak ją
spożywać? Można ją dodawać do sałatek, kanapek, twarożków, dressingów,
past jajecznych. Jej dodatek sprawia, że potrawy nabierają wyrazistego smaku.
Świetnie też smakuje jako zamiennik koperku na ziemniakach. Pamiętajmy o tym,
żeby rzeżucha nie zakwitła, ponieważ może stać się gorzka.
Nie powinno się jeść za
dużo rzeżuchy, ze względu na jej właściwości moczopędne. Osoby, które nie znają
umiaru może spotkać kara w postaci stanu zapalnego pęcherza.
Jeśli chcecie mieć
więcej sił, piękną skórę, włosy to koniecznie pamiętajcie o rzeżusze przez cały
rok!
Przypomniałyście mi, że muszę zasadzić rzeżuchę! Tak właściwie to ile ona rośnie? Może jakiś przepis na sałatkę albo pastę z rzeżuchą?:)
OdpowiedzUsuńPierwsze nasionka kiełkują już po 2-3 dniach. A gotowa do spożycia jest po okołu 10 dniach. Najlepiej jeśli postawisz ją w słonecznym i ciepłym miejscu. Co do tego słonecznego to mam nadzieję, że szybko nadejdą takie dni:) a co do przepisu to pomyślimy.
OdpowiedzUsuń