niedziela, 28 czerwca 2015

Śniadanie odchudza?


O tym, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem wie prawie każdy. Niestety, wiedza nie zawsze jest wykorzystywana w praktyce. Zamiast pożywnego posiłku wiele osób wypija kawę i wychodzi do pracy czy też szkoły. A czym to się kończy? Atakiem głodu. Kiedy burczy Ci w brzuchu to myślisz tylko o tym, żeby szybko coś zjeść i dalej zająć się swoimi sprawami. W rezultacie sięgasz po szybkie i łatwo dostępne przekąski, czyli po batoniki, czekoladki lub cukierki. Dają one chwilowe poczucie sytości i dodatkowe kilogramy w talii, biodrach, udach. Pamiętaj, że zbyt duża ilość kilogramów może skończyć się otyłością, a ona z kolei może prowadzić do innych problemów zdrowotnych. Czy warto ryzykować? Może czas pomyśleć o śniadaniu?

Dlaczego warto jeść śniadanie?
- poprawia koncentrację,
- daje energię na resztę dnia,
- zwiększa odporność,
- poprawia samopoczucie,
- chroni przed chorobami dietozależnymi,
ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.


Wybierając produkty na śniadanie nie sugeruj się reklamami, które bardzo często wprowadzają w błąd. Dlatego nie jedz na śniadanie ciastek, które niby są takie "zdrowe". Również kremy czekoladowe nie są najlepszym pomysłem, ponieważ składają się głównie z cukru i tłuszczu. Pamiętaj, że posiłek o wysokiej zawartości cukru nie nasyci organizmu na długo. Niektóre gotowe, smakowe owsianki, które zalewa się wodą nie są produktami najwyższej jakości. Zawierają więcej cukru niż owoców…i nie mogą się równać z prawdziwą owsianką.


Rano wiele osób nie lubi jeść, ponieważ myśl o przełknięciu jajecznicy lub kanapki jest dla nich czymś wstrząsającym. I tu się pojawia moja propozycja. Może płatki? I bynajmniej nie mam na myśli tych kukurydzianych czy czekoladowych, ponieważ najlepszymi płatkami na śniadanie są płatki owsiane. Takie śniadanie będzie lekkie, pożywne i korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Regularne spożywanie posiłków, które zawierają przetworzone ziarno owsa może przyczynić się do: 

- obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
poprawy perystaltyki jelit,
- pozytywnego oddziaływania przy leczeniu cukrzycy,
- poprawienia odporności immunologicznej,
- usuwania wolnych rodników,
- zmniejszania ryzyka zapadalności na nowotwór jelita grubego,
- pobudzenia procesów przemiany materii,
- korzystnego oddziaływania na uchyłki jelitowe i żylaki odbytu,
- poprawy sprawności fizycznej i umysłowej,
- korzystnego prozdrowotnego oddziaływania na uzębienie i skórę.

Skoro przetworzone ziarno owsa ma taki korzystny wpływ na zdrowie to warto je wprowadzić do jadłospisu właśnie w postaci owsianki! Można do niej dodać orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców można dodawać np. truskawki, jagody, maliny (przez cały rok dostępne są jabłka i banany). Owsiankę możesz zrobić na wodzie, mleku, napoju roślinnym. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączenie jej z jogurtem naturalnym. 
Takie śniadanie nie wywoła uczucia ciężkości i ospałości, a doda energii i sił do działania!


Inną propozycją śniadania jest kasza jaglana :) Jest bardzo pożywna i smaczna. Jednak kiedy wyruszam gdzieś dalej i czeka mnie ciężki dzień zaczynam dzień od jajek: omletów, jajecznicy, na miękko albo sadzonych. Kiedy zjem takie pożywne śniadanie to długo jestem najedzona i nie burczy mi w brzuchu. Na potwierdzenie moich słów dodam, że amerykańscy naukowcy wykazali, iż rozpoczynanie dnia posiłkiem bogatym w wysokiej jakości białka, jakie występują w jajach, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje spożycie kcal w ciągu dnia. Czyli jeśli chcesz schudnąć to jedz jaja na śniadanie :) Badania te potwierdzają wcześniejsze obserwacje innych naukowców dotyczące tego, że wysokoproteinowe śniadania pomagają w uniknięciu objadaniu się w ciągu dnia, ponieważ lepiej zaspokajają apetyt.

A Ty jakie śniadanie preferujesz?


11 komentarzy:

  1. Owsianka jest królową moich śniadań <3 Z jogurtem lub kefirem, sezonowymi owocami i dużą ilością ziaren daje kopa na cały dzień. Dodatkowo jak zjem takie śniadanie "na słodko" przez resztę dnia nie mam chęci na słodycze.

    OdpowiedzUsuń
  2. bez śniadania nie ruszam się z domu! <3 najczęściej u mnie grana jest owsianka :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Również wybieram jajka, kiedy czeka mnie np ciężki dzień w pracy i wiem, że nie będzie czasu na normalny obiad w odpowiedniej godzinie. Jeśli poranek jest spokojny to wybieram owsiankę, którą sama przygotowuje :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyobrażam sobie nie zjeść porządnego śniadania rano! Daje sporo energii i siły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje śniadanie przeważnie musi być słodsze :). Sprawdzają się owoce !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie zawsze jem śniadanie, ponieważ rano często nie jestem głodna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgadzamy się w pełni!!!! Owsianka lub omlecior na śniadanie to podstawa! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Owsianka, owsianka i jeszcze raz owsianka - nigdy z woreczka. Kocham ten smak i mogłabym tak do końca życia się nią ją zajadać.
    http://fitella.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest to! Muszę wypróbować - a moze i pokusić się kiedyś o napisanie tego co ja jadam na śniadanie :)
    Spróbuj dodać nasion chia - nie zmieniają smaku a są bardzo zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety wiele osób pomija śniadanie w swojej diecie, a jest to najważniejszy posiłek dnia! Super, że zamieściliście na swojej stronie artykuł na ten temat, na pewno więcej osób będzie teraz wiedziało, że należy jeść śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi się udało schudnąć dopiero gdy zamieniłam owsianki z kefirem na np. jajecznicę w bekonem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.