niedziela, 23 listopada 2014

Przepis na: dyniowe gofry


Dynia ma wiele zalet, jednak dla mnie bardzo istotne jest, że możemy ją długo przechowywać (oczywiście w odpowiednich warunkach). Co więcej, dynie  można przygotować na wiele sposobów. Moja już trochę czasu spędziła w kuchni - na widoku, żebym przypadkiem o niej nie zapomniała. Tym sposobem,  pewnego ponurego dnia, powstały gofry z dodatkiem dyni i soku z pomarańczy. 

Gofry z dodatkiem purée z dyni mają intensywnie pomarańczowy kolor, a jednocześnie dynia nie jest wyczuwalna ani w smaku, ani w zapachu. Na purée przeznaczyłam dynię Hokkaido (o zastosowaniu różnych odmian dyń możecie przeczytać  TUTAJ).



Składniki (na 8 gofrów):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka purée z dyni
3 jaja 
1 szklanka mleka
25 g roztopionego masła
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 


Przygotowanie:
Przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Umyte jaja rozdziel na białko i żółtko. Białko ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Mleko, sok pomarańczowy, masło (ostudzone), żółtka i purée z dyni wymieszaj i połącz z suchymi składnikami. Na końcu dodaj pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką (na tym etapie nie używaj już miksera). Tak przygotowane ciasto możesz piec w dobrze nagrzanej gofrownicy. 

Niestety gofry mają to do siebie, że najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe, ponieważ zachowują wtedy sprężystość i chrupkość. Gdy położymy je na talerzu szybko wilgotnieją i stają się gumowate, dlatego polecam odkładać je na kratkę.




5 komentarzy:

  1. Dyniowych gofrów jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naoglądałam się tych pyszności i teraz chcę gofra. Strasznie podoba mi się ich pomarańczowawy kolor.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka pełnoziarnista i żytnia robi już pewną różnicę ;) Zamiast cukru można użyć Stevii i już zdrowiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłabym na to, żeby użyć dyni :) Wyglądają smakowicie! szkoda, że nie mam gofrownicy...


    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. A moglaby być mąka kokosowa i owsiana?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.