Mam kilka wskazówek
zakupowych dla osób będących na diecie bezglutenowej. Wbrew pozorom zrobienie
zakupów bezglutenowych nie jest takie proste dla osoby, która dopiero zaczyna
dietę bezglutenową. W ciężkiej sytuacji są również rodzice dzieci, które chorują na celiakię
albo mają alergię na gluten - muszą się przestawić na inny tryb żywienia. Co do zakupów to
moja rada jest następująca: czytajcie etykiety!
Producent ma
obowiązek umieszczania na etykiecie informacji dotyczących składników
alergennych, w tym glutenu. Na opakowaniu możecie znaleźć następujące sformułowania: "produkt może zawierać śladowe ilości glutenu" albo "na terenie zakładu wykorzystywany jest gluten". Producent informuje w ten sposób konsumentów, iż produkt zawiera lub może zawierać gluten. Czasem napis ten producenci umieszczają asekuracyjnie, nawet w przypadku kiedy produkt nie zawiera glutenu. Jednak jeśli znajdziecie taką informację na produkcie to go nie kupujcie.
Produktami
powszechnie uważanymi za bezglutenowe są:
- warzywa i owoce,
- mięso, ryby i drób
bez panierki i marynat,
- rośliny strączkowe
i soja,
- niektóre zboża:
ryż, gryka, proso i quinoa,
- niektóre mąki, np.
ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, sojowa oraz z ciecierzycy,
- większość nabiału.
Jednak i w takich produktach poziom glutenu może być wyższy niż 20 mg/kg produktu.
Jednak i w takich produktach poziom glutenu może być wyższy niż 20 mg/kg produktu.
Polskie
Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na swojej stronie
przedstawia wyniki własnych kontroli sprawdzających poziom glutenu w produktach
powszechnie uważanych za bezglutenowe. Podczas ostatnich badań (z grudnia 2013
roku) zbadano m. in. kaszę gryczaną, jaglaną, gumy do żucia, lody, sosy
Spaghetti. Rezultaty były zaskakująco pozytywne:
wszystkie te produkty
okazały się bezglutenowe, co więcej, gluten był poniżej wykrywalności,czyli
poniżej 3,12 mg glutenu/kg produktu (więcej tutaj). Niestety poprzednie kontrole nie były, aż tak pozytywne.
Zgodnie z Rozporządzaniem Komisji (WE) nr 41/2009 produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy jeśli zawiera poniżej 20 ppm glutenu (20 mg glutenu na kg produktu). Produkty specjalnego przeznaczenia
żywieniowego, czyli specjalny chleb bezglutenowy, mąka czy makaron w specjalny
sposób pozbawione glutenu w procesie produkcji, muszą być zgłaszane do
GIS (Główny Inspektorat Sanitarny), a przy nazwie musi widnieć napis “produkt bezglutenowy”.
Natomiast produkty bezglutenowe do tzw. “normalnej konsumpcji” (np.
wędliny, nabiał, musztardy) nie muszą być zgłaszane do GIS, a napis
czy oznaczenie może być umieszczone w Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa (takiego jak poniżej). Taki symbol jest gwarancją, iż producent regularnie bada swoje produkty i jest bezpieczny.
Oczywiste jest, że
mąka pszenna, chleby, makarony, większość ciasteczek zawierają gluten.
Natomiast należy zwrócić uwagę na produkty, w których nie spodziewalibyście
glutenu, czyli:
- proszek do
pieczenia
- koncentraty zup
- mieszanki przypraw
- jogurty, śmietany
- niektóre wędliny (które zawierają np. białko pszenne)
- ser żółty
- suszone owoce
- słód jęczmienny
- piwa.
Warto również zwrócić uwagę
na pochodzenie dodatków do żywności oraz składników produktów, które mogą (ale nie muszą) zawierać gluten:
- syrop glukozowo-fruktozowy (z pszenicy),
- skrobia
modyfikowana (z pszenicy)
- hydrolizaty białek
roślinnych
- aromaty
- glutaminian sodu E 621 (z
pszenicy).
Na etykiecie powinna znaleźć się informacja dotycząca pochodzenia wymienionych powyżej dodatków, ponieważ jeśli zostały wyprodukowane z pszenicy to mogą zawierać gluten. Podkreślam, że obowiązujące przepisy nakazują producentom dokładne podanie pochodzenia tych dodatków tylko wtedy, gdy mogą one zawierać gluten.
Według Rozporządzenia składnikami i substancjami, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego są:
Zatem wystarczy czytać etykiety, żeby wybrać odpowiednie produkty!
Dla zainteresowanych: wykaz produktów bezglutenowych dostępny jest tutaj.
Na etykiecie powinna znaleźć się informacja dotycząca pochodzenia wymienionych powyżej dodatków, ponieważ jeśli zostały wyprodukowane z pszenicy to mogą zawierać gluten. Podkreślam, że obowiązujące przepisy nakazują producentom dokładne podanie pochodzenia tych dodatków tylko wtedy, gdy mogą one zawierać gluten.
Według Rozporządzenia składnikami i substancjami, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego są:
- syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym glukoza
(dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone (jeżeli stopień, w jakim zostały
przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się
wywodzą)
- maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produkty z nich
wytworzone (jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć
poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą)
- syropy glukozowe na bazie jęczmienia
- zboża wykorzystywane w destylatach do napojów
spirytusowych.
Zatem wystarczy czytać etykiety, żeby wybrać odpowiednie produkty!
Dla zainteresowanych: wykaz produktów bezglutenowych dostępny jest tutaj.
marchewkolandia.blogspot.com |
produkty bezglutenowe stają się coraz popularniejsze
OdpowiedzUsuń