wtorek, 5 listopada 2013

Przepis na chleb z bakaliami



Chleb bakaliowy to zdrowsza alternatywa drożdżówki - a smak i zapach o niebo lepszy. Nie zawiera cukru (sacharozy) i tłuszczu. Jest natomiast źródłem błonnika i związków mineralnych. Połączenie suszonych owoców i przypraw sprawia, że można jeść go bez żadnych dodatków - szczególnie polecam spożywanie go w towarzystwie kawy zbożowej, na przykład na drugie śniadanie. 



Składniki:
¼ szklanki miodu
¾ szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko i 1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
drobno starta skórka z pomarańczy
¾ szklanki suszonych moreli
¾ szklanki suszonych jabłek
¾ szklanki suszonej żurawiny
¾ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki maku




Przygotowanie:
1. Połącz ciepłą wodę, miód, odrobinę mąki  i drożdże i odstaw na 5 minut do spienienia. 





2. Dodaj mąki, sól, cynamon, goździki, skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajko. Wyrabiaj 10 minut na elastyczne, ale wciąż kleiste ciasto (polecam wyrabiane za pomocą robota kuchennego - ręczne jest bardzo męczące). Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości (1-1,5 h). 



3. Uderz ciasto pięścią, by uszedł z niego nadmiar powietrza. Płaskim szerokim nożem - nie wyciągając ciasta z miski - podziel je na 6 części. Dodaj suszone owoce i orzechy. Wyrabiaj ciasto do chwili wchłonięcia przez ciasto wszystkich owoców.





4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem blaszki (ciasta powinno starczyć na dwie balszki o wymiarach 20x7 cm). Ciasto posmaruj po wierzchu roztrzepanym z wodą żółtkiem i posyp makiem. Blaszki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Piecz w temperaturze 180° C przez 45 minut, a następnie ostudź na metalowej kratce.



Uwagi:
- nie lubisz moreli? stwórz własną mieszankę ulubionych suszonych owoców i orzechów!
- tak upieczony chleb zachowuje świeżość przez 3 dni - pod warunkiem odpowiedniego przechowywania (w bawełnianej ściereczce i folii),
- to czy chleb wyrośnie zależy w dużej mierze od warunków otoczenia - ważne aby miejsce było ciepłe i bezwietrzne. 


5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie :) ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie! :) Rzeczywiście taki chleb jest na pewno zdrowszy i smaczniejszy niż zwykła drożdżówka. Szczególnie, że tak jak piszesz zawiera dużo błonnika :) Kolejny przepis do wypróbowania :)

    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie ile dodalas drozdzy ??

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.