O marnowaniu żywności pisała już Asia
(wpis tutaj). Z kolei ja, postanowiłam
kontynuować ten ważny temat. Zdradzę Wam kilka ciekawych pomysłów, które mogą
zminimalizować marnowanie żywności w Waszych domach. W tym wpisie skupię się na warzywach,
owocach oraz chlebie.
Pamiętajcie o tym, żeby nie kupować warzyw i owoców w dużych ilościach. Zanim zdążycie je zjeść mogą się po prostu zepsuć. Lepiej kupować małe ilości codziennie albo co drugi dzień. Wtedy nie zdążą się zepsuć i unikniecie problemu z właściwym ich przechowywaniem. Jednym ze sposobów na to jak częściej sięgać po zakupione warzywa i owoce jest umycie ich, osuszenie i przełożenie do pojemniczków (warto zaopatrzyć się w pojemniki do przechowywania żywności). Po gotowe do spożycia owoce czy warzywa chętniej sięgniemy. Często przed włożeniem do lodówki zakupionego arbuza czy melona, kroję je na małe kawałki i wkładam do zamykanego pojemnika - wtedy często po nie sięgam i szybko zjadam. Natomiast kiedy widzę całego arbuza w lodówce (i nie mam czasu ani ochoty na krojenie) to wybieram coś innego do jedzenia. Jednak nie wszystkim owocom i warzywom służy niska temperatura, jaka panuje w lodówce. Do warzyw i owoców, które powinno trzymać się poza lodówką należą m. in.:
Pamiętajcie o tym, żeby nie kupować warzyw i owoców w dużych ilościach. Zanim zdążycie je zjeść mogą się po prostu zepsuć. Lepiej kupować małe ilości codziennie albo co drugi dzień. Wtedy nie zdążą się zepsuć i unikniecie problemu z właściwym ich przechowywaniem. Jednym ze sposobów na to jak częściej sięgać po zakupione warzywa i owoce jest umycie ich, osuszenie i przełożenie do pojemniczków (warto zaopatrzyć się w pojemniki do przechowywania żywności). Po gotowe do spożycia owoce czy warzywa chętniej sięgniemy. Często przed włożeniem do lodówki zakupionego arbuza czy melona, kroję je na małe kawałki i wkładam do zamykanego pojemnika - wtedy często po nie sięgam i szybko zjadam. Natomiast kiedy widzę całego arbuza w lodówce (i nie mam czasu ani ochoty na krojenie) to wybieram coś innego do jedzenia. Jednak nie wszystkim owocom i warzywom służy niska temperatura, jaka panuje w lodówce. Do warzyw i owoców, które powinno trzymać się poza lodówką należą m. in.:
- bakłażany – optymalna temperatura, w
której powinno się go przechowywać to 10°C,
- dynie – nie lubią niskich temperatur, w
temperaturze poniżej 10°C może zgnić,
- pomidory – zbyt niska temperatura
zatrzymuje ich dojrzewanie, co wpływa niekorzystnie na ich smak,
- ogórki,
- cukinie,
- rośliny strączkowe,
- egzotyczne owoce (w tym m. in. banany, papaja, cytrusy),
- jabłka,
- czosnek.
Natomiast buraki, ziemniaki, cebulę, a
także marchew można przechowywać w chłodnej piwnicy.
alessandroguerani.com |
Owoce i warzywa, których nie powinno przechowywać się w lodówce warto trzymać w przezroczystej misce, ponieważ wtedy częściej po nie sięgniesz, kiedy jesteś głodny/a.
Pamiętajcie, że w towarzystwie jabłek oraz brzoskwiń inne owoce i warzywa szybciej dojrzewają, np. sałata i ogórek szybciej żółkną, a awokado dojrzewa. Odpowiada za to gaz - etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców, a także starzenie się roślin. Nie tylko jabłka i
brzoskwinie wydzielają ten gaz w dużych ilościach, ale również: banany,
awokado, morele.