poniedziałek, 25 listopada 2013

Pietruszka


Łatwo jest pomylić pietruszkę (korzeń) z pasternakiem, o czym sama się przekonałam. Tak naprawdę  pasternak znałam jedynie z powiedzenia: figa z makiem, pasternakiem :). Nie wiedziałam jak on wygląda, ale wiem, że nie ja jedna. Obecnie mieszkam w Hiszpanii, gdzie w sprzedaży nie ma pietruszki korzeniowej (przynajmniej w moim rejonie) i do niedawna byłam pewna, że kupuję pietruszkę - ale taką mało aromatyczną i trochę dziwną (tutejsze truskawki nie mają smaku ani zapachu, więc sądziłam, że z pietruszką też tak może być). Z resztą gotowe mieszanki warzyw do gotowania (czyli włoszczyzna) są inne niż polskie i składają się z: marchewki, pora, selera naciowego (nie ma selera korzeniowego), pasternaku, brukwi, kalarepy i czasami natki pietruszki. Co do pietruszki - w końcu zostałam wyprowadzona z błędu i uświadomiona, że jest to pasternak :) I tak, w tęsknocie za prawdziwą pietruszką postanowiłam napisać o "korzeniu na wagę złota".



Na początek cofnijmy się w czasie. Dla Greków i Rzymian pietruszka była bardzo ważna, ponieważ symbolizowała Persefonę - boginię podziemnego świata. Z tego względu była wykorzystywana w obrzędach pogrzebowych oraz używano jej do ozdabiania grobów i cmentarzy (w formie pietruszkowych girland). Rzymianie stosowali pietruszkę jak odświeżacz powietrza, podczas uczt, aby złagodzić woń unoszących się alkoholowych oparów.


 Co w pietruszce "siedzi", czyli jak przedstawia się skład chemiczny korzenia pietruszki:
- prozdrowotny olejek eteryczny o składzie: apiol, tetrametoksybenzol allilu, mirystycyna,
- witamina C i B12,
- składniki mineralne: jod, żelazo, magnez.
Dawniej apiol, w formie olejku z nasion pietruszki był używany w medycynie do leczenia zaburzeń menstruacji, a także do aborcji. Pamiętajcie, że apiol w nadmiernych ilościach może być szkodliwy, ponieważ może m.in. nasilać skurcze macicy. Co za dużo to niezdrowo :)
Wiemy jakie witaminy i minerały zawiera korzeń pietruszki, a jak one wpływają na jej właściwości? Korzeń pietruszki:
- działa moczopędnie oraz pobudza trawienie, co sprzyja przeciwdziałaniu schorzeniom nerek i dróg moczowych oraz dolegliwościom żołądka i jelit,
- oczyszcza i rozrzedza krew, przez co nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył,
 - korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych,
- podobno posmarowane sokiem z korzenia pietruszki miejsce po ukąszeniu komara czy osy, przestaje swędzieć i znika opuchlizna (muszę wypróbować). Dzieje się tak, ponieważ pietruszka, a raczej jej sok i olejek, działają łagodząco i bakteriobójczo.


Teraz pora na przybliżenie zalet natki pietruszki. Pomimo, iż nie jest jedzona w dużych ilościach to jest źródłem karotenu (prowitaminy A), witamin B1, B2 i C, kwasu foliowego, jak również m. in. żelaza, magnezu, potasu. Świeże liście pietruszki zwyczajnej są bardzo pożywne i mogą być uważane jako witaminowy i minerałowy dodatek do codziennej diety. Jakie korzyści płyną ze spożywania natki pietruszki?

- zjedzona na surowo zapobiega wydobywaniu się przykrych zapachów z jamy
ustnej,
- dodana do sosów mięsnych lub jajek, zwiększa przyswajalność żelaza z tych produktów (pietruszka również zawiera żelazo), dlatego polecana jest osobom cierpiącym na anemię (wywołaną niedoborem żelaza),
- zawiera prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, 
- zielone listki pietruszki zawierają witaminę C i karoten, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami, czyli m.in. opóźnia procesy starzenia,
- sok z naci pietruszki ma właściwości uspokajające i wyciszające, dlatego poleca się stosować go w terapii walki ze stresem,
- działa moczopędnie, dlatego może być stosowana w leczeniu kamicy nerkowej, zapaleń pęcherza moczowego oraz dróg moczowych,
 - pomaga zarówno w wywołaniu spóźnionej miesiączki, jak też łagodzi bóle menstruacyjne,
- doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pomaga na wzdęcia i kolki,
- wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym,
- hamuje proces odkładania się płytek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych.


Świeżej natki nie powinno się gotować z potrawami, lecz dodawać do dań gotowych.
Zastosowanie pietruszki w kuchni jest niekończące się i nie powinno być ograniczane do przystrajania potraw. Niezależnie od odmiany, natka jest doskonałą przyprawą, która nie tylko podnosi walory smakowe potrawy, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie.


1 komentarz:

  1. I w tym momencie powinnam Ci podziękować :). Już od dłuzszego czasu wiedziałam, ze pietruszka to niedoceniane warzywo i ma w sobie moc, ale, nie zdawałam sobie, że tak duża. Chyba sie jednak do niej przekonam, zacznę jeszcze częściej ją dodawac do potraw. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.