Ostatnio dużo się słyszy o produktach ekologicznych, a w szczególności o żywności ekologicznej. Jednocześnie powstają (jak grzyby po deszczu) nowe miejsca, gdzie taką żywność można kupić. Ale czym tak naprawdę ona jest, czym się wyróżnia i jakie wymogi musi spełniać, aby mogła być nazywana ekologiczną? A co najważniejsze, czy warto ją kupować?
Termin „ekologiczny” umieszczony w oznakowaniu odnosi się do produktu, który został uzyskany zgodnie ze standardami produkcji ekologicznej i uzyskał certyfikację odpowiedniej instytucji certyfikującej. Rolnictwo ekologiczne jest oparte na minimalnym użyciu nakładów zewnętrznych i zakazie stosowania nawozów syntetycznych i pestycydów.
Zasady produkcji ekologicznej
- do produkcji ekologicznej żywności nie stosuje się sztucznych nawozów, syntetycznych środków ochrony roślin, a zwierząt nie karmi się zmodyfikowanymi paszami ani nie podaje się im profilaktycznie antybiotyków czy hormonów,
- nasiona i inny wegetatywny materiał rozmnożeniowy powinien pochodzić z roślin uprawianych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego z pierwszego lub – w przypadku roślin jednorocznych – z drugiego sezonu wegetacyjnego,
- produkty ekologiczne nie mogą zawierać żadnych chemicznych dodatków (konserwantów, barwników, aromatów i in.) ani składników modyfikowanych genetycznie,
- w rolnictwie i przetwórstwie ekologicznym stosuje się ścisłe zasady produkcji, przetwarzania, przechowywania i transportu, by zachować jak najwyższą wartość odżywczą naturalnych surowców,
- czyszczenie pomieszczeń i środków transportu, w których "przebywa" żywność ekologiczna musi przebiegać tylko i wyłącznie z wykorzystaniem materiałów i środków dozwolonych w produkcji ekologicznej,
- jeśli produkt wymaga opakowania to musi być ono wykonane z materiałów biodegradowalnych, pochodzących z recyklingu. Z tego względu, np. warzywa i owoce nie są pakowane w folie, a produkty zbożowe zapakowane są w papier,
- każdy produkt ekologiczny powinien być certyfikowany.