Postanowiłam
przedstawić Wam resweratrol – związek, z którym musiałam się zaprzyjaźnić
podczas pisania pracy magisterskiej. Myślę, że i Wy go polubicie, kiedy
zapoznacie się z jego wspaniałymi właściwościami.
Resweratrol
(właściwie forma trans-resweratrol) można nazwać „magiczną substancją”,
która należy do związków zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami.
Jego głównym źródłem w diecie człowieka są czerwone winogrona i produkowane z nich wina, w
mniejszym stopniu orzeszki ziemne, owoce morwy, morele czy ananasy. Ponieważ
resweratrol w owocach winogron występuje w skórce, dlatego jego stężenie jest
wysokie w czerwonych winach, które są otrzymywane przez długotrwałą fermentację
winogron wraz ze skórką. Natomiast w białych winach poziom tego związku jest
bardzo niski. Trans-resweratrol jest dostępny również w postaci
suplementów diety.