niedziela, 28 czerwca 2015

Śniadanie odchudza?


O tym, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem wie prawie każdy. Niestety, wiedza nie zawsze jest wykorzystywana w praktyce. Zamiast pożywnego posiłku wiele osób wypija kawę i wychodzi do pracy czy też szkoły. A czym to się kończy? Atakiem głodu. Kiedy burczy Ci w brzuchu to myślisz tylko o tym, żeby szybko coś zjeść i dalej zająć się swoimi sprawami. W rezultacie sięgasz po szybkie i łatwo dostępne przekąski, czyli po batoniki, czekoladki lub cukierki. Dają one chwilowe poczucie sytości i dodatkowe kilogramy w talii, biodrach, udach. Pamiętaj, że zbyt duża ilość kilogramów może skończyć się otyłością, a ona z kolei może prowadzić do innych problemów zdrowotnych. Czy warto ryzykować? Może czas pomyśleć o śniadaniu?

Dlaczego warto jeść śniadanie?
- poprawia koncentrację,
- daje energię na resztę dnia,
- zwiększa odporność,
- poprawia samopoczucie,
- chroni przed chorobami dietozależnymi,
ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.


Wybierając produkty na śniadanie nie sugeruj się reklamami, które bardzo często wprowadzają w błąd. Dlatego nie jedz na śniadanie ciastek, które niby są takie "zdrowe". Również kremy czekoladowe nie są najlepszym pomysłem, ponieważ składają się głównie z cukru i tłuszczu. Pamiętaj, że posiłek o wysokiej zawartości cukru nie nasyci organizmu na długo. Niektóre gotowe, smakowe owsianki, które zalewa się wodą nie są produktami najwyższej jakości. Zawierają więcej cukru niż owoców…i nie mogą się równać z prawdziwą owsianką.


Rano wiele osób nie lubi jeść, ponieważ myśl o przełknięciu jajecznicy lub kanapki jest dla nich czymś wstrząsającym. I tu się pojawia moja propozycja. Może płatki? I bynajmniej nie mam na myśli tych kukurydzianych czy czekoladowych, ponieważ najlepszymi płatkami na śniadanie są płatki owsiane. Takie śniadanie będzie lekkie, pożywne i korzystne dla naszego zdrowia. Dlaczego?

Regularne spożywanie posiłków, które zawierają przetworzone ziarno owsa może przyczynić się do: 

- obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
poprawy perystaltyki jelit,
- pozytywnego oddziaływania przy leczeniu cukrzycy,
- poprawienia odporności immunologicznej,
- usuwania wolnych rodników,
- zmniejszania ryzyka zapadalności na nowotwór jelita grubego,
- pobudzenia procesów przemiany materii,
- korzystnego oddziaływania na uchyłki jelitowe i żylaki odbytu,
- poprawy sprawności fizycznej i umysłowej,
- korzystnego prozdrowotnego oddziaływania na uzębienie i skórę.

Skoro przetworzone ziarno owsa ma taki korzystny wpływ na zdrowie to warto je wprowadzić do jadłospisu właśnie w postaci owsianki! Można do niej dodać orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców można dodawać np. truskawki, jagody, maliny (przez cały rok dostępne są jabłka i banany). Owsiankę możesz zrobić na wodzie, mleku, napoju roślinnym. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączenie jej z jogurtem naturalnym. 
Takie śniadanie nie wywoła uczucia ciężkości i ospałości, a doda energii i sił do działania!


Inną propozycją śniadania jest kasza jaglana :) Jest bardzo pożywna i smaczna. Jednak kiedy wyruszam gdzieś dalej i czeka mnie ciężki dzień zaczynam dzień od jajek: omletów, jajecznicy, na miękko albo sadzonych. Kiedy zjem takie pożywne śniadanie to długo jestem najedzona i nie burczy mi w brzuchu. Na potwierdzenie moich słów dodam, że amerykańscy naukowcy wykazali, iż rozpoczynanie dnia posiłkiem bogatym w wysokiej jakości białka, jakie występują w jajach, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje spożycie kcal w ciągu dnia. Czyli jeśli chcesz schudnąć to jedz jaja na śniadanie :) Badania te potwierdzają wcześniejsze obserwacje innych naukowców dotyczące tego, że wysokoproteinowe śniadania pomagają w uniknięciu objadaniu się w ciągu dnia, ponieważ lepiej zaspokajają apetyt.

A Ty jakie śniadanie preferujesz?