wtorek, 26 marca 2013

Rzeżucha - nie tylko jako dekoracja?





Zbliża się Wielkanoc, czyli czas kiedy wszyscy przypominamy sobie, żeby wyhodować rzeżuchę. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kiełki te nie tylko spełniają rolę dekoracyjną, ale posiadają właściwości lecznicze

· wspomagają prawidłową pracę trzustki,

· wzmagają apetyt,

· pobudzają przemianę materii,

· zapobiegają otyłości,

· są źródłem łatwo przyswajalnego jodu,

· oczyszczają krew,

· leczą m. in. trądzik i łojotok,

· obniżają poziom cukru we krwi,

· dezynfekują jamę ustną i układ pokarmowy,

· mają zbawienny wpływ na skórę i włosy,

· badania wykazują, że może wykazywać działanie przeciwnowotworowe (zwłaszcza w przypadku nowotworów płuc i żołądka).

niedziela, 24 marca 2013

Rozgrzewający napój



Mogłoby się wydawać, że sezon na napar herbaciany z imbirem, miodem i cytryną już dawno minął. Niestety (albo stety dla osób cieszących się niekończącą zimą) pomimo nastania kalendarzowej wiosny, pogoda wciąż iście zimowa, a niskie temperatury za oknem sprawiają, że po przyjściu do domu, ma się ochotę wygodnie zasiąść w fotelu z kubkiem pysznej, ciepłej herbaty.

piątek, 22 marca 2013

Witamy!



Witamy i zapraszamy do czytania  naszego bloga Odżywianie od kuchni wszystkich tych, których interesuje tematyka racjonalnego odżywiania, żywności prozdrowotnej, higienicznego przyrządzania potraw oraz tych, dla których kuchnia jest ulubionym miejscem w domu! :-)


Jesteśmy absolwentkami Technologii Żywności i Żywienia Człowieka a naszą pasją jest tematyka dotycząca odżywiania. Chcemy pokazać Wam jak ważne jest zdrowe odżywianie i jak łatwe oraz przyjemne może być przygotowywanie posiłków, a utrzymanie odpowiedniej masy ciała można osiągnąć bez wyrzeczeń i radykalnej diety. 
Asia i Kamila