czwartek, 26 września 2013

Ostrężyna, ożyna, jeżyna, malina




Chociaż przyszła już jesień i sezon na jeżyny i maliny już przeminął, temat ten jest nadal aktualny, bo na pewno zrobiliście przetwory z tych owoców - przynajmniej mam taka nadzieję!
Owoce te stanowią bogactwo witamin i minerałów, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Dlatego warto je jeść i robić z nich przetwory na zimę. Mam nadzieję, że w swoich spiżarniach macie już dżemy albo nalewki z malin i jeżyn.


Maliny stanowią źródło:
- kwasów organicznych (m.in. jabłkowego, askorbinowego, cytrynowego),
- witamin (B1, B2, B6, PP i C),
- soli mineralnych (wapnia, potasu, magnezu, żelaza),
- błonnika.

Zawarty w malinach błonnik skraca czas przebywania pożywienia w przewodzie pokarmowym, a wiążąc się w jelicie z kwasami żółciowymi oraz związkami toksycznymi, rozcieńcza je i wydala z organizmu zanim przedostaną się do krwi.
Mam dobrą wiadomość dla miłośników malin: niektóre badania naukowe wskazują na ich właściwości odchudzające. Biologicznie aktywne związki wyizolowane z owoców malin przyczyniają się do zmniejszenia odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie. Ponadto maliny dzięki właściwościom przeciwutleniającym obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych (czyli zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego).
Również liście malin bogate są w garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe, dzięki czemu mają właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne, a ponadto poprawiają przemianę materii (u mnie w domu do nalewki z aronii dodaje się liście wiśni oraz malin).
Kobiety od 7. miesiąca ciąży nie powinny pić naparu z liści polnych malin, ze względu na jego działanie rozkurczające mięśnie macicy, co mogłoby doprowadzić do przedwczesnego porodu.


Czy jeżyna, ożyna, ostrężyna są tym samym? Otóż kilkadziesiąt lat temu znawcy tych owoców twierdzili, że jeżyna ma czarne, lśniące jagody, ożyna (inaczej sinojagoda) to krzew mający owoce podobne, ale omszałe, bardziej płaskie, w sinym kolorze, natomiast ostrężyna jest czerwonawa, kwaśniejsza i rośnie na wysokich, nawet 3-metrowych gałązkach.

Dojrzałe owoce jeżyn są źródłem:
       -  kwasów organicznych: jabłkowego, winnego i salicylowego,
     -  flawonoidów, garbników, pomagających w trawieniu antocyjanów,
       - soli mineralnych, zwłaszcza związków wapnia, potasu i magnezu,
      - witamin: A, C, B1, B2, PP,
      - błonnika.

Owoce jeżyn są znakomitym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego: wspomagają przemianę materii, ułatwiają trawienie, zapobiegają zaparciom, a także działają przeciwbiegunkowo. Co więcej, jeżyny mają właściwości moczopędne, co dodatkowo ułatwia detoksykację organizmu.




Bogate w prowitaminę A owoce jeżyn polecane są źle widzącym o zmierzchu, a także osobom z przedłużoną adaptacją wzroku do ciemności. Spożywanie owoców jeżyn i wyciągów z nich pomaga przy różnych dolegliwościach, m.in.: osłabieniu, chorobach zakaźnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie, gorączce i kaszlu. Dlatego warto jest mieć w swojej spiżarni sok z jeżyn :)
Liście jeżyn stosowane są w zielarstwie (zbierane są na przełomie wiosny i lata), ze względu na zawartość kwasów organicznych, pektyn, witaminy C, garbników i innych leczniczych składników. Wywary z liści stosowane są przeciwkaszlowo, polepszają przemianę materii, zapobiegają biegunce oraz nieżytom przewodu pokarmowego. Liście jeżyny leśnej zmieszane w części z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki i szczypty tymianku dają napar o właściwościach lekko moczopędnych i wykrztuśnych. 

 Na zimę warto przyrządzić przetwory z jeżyn i malin, aby delektować się ich wspaniałym i niepowtarzalnym smakiem. Nie dość, że są smaczne to korzystnie wpływają na zdrowie.
Polecam również kieliszeczek nalewki z malin w zimowe (i nie tylko) wieczory na rozgrzanie :)


4 komentarze:

  1. ja zrobiłam przetwory! i zamroziłam też trochę owoców, będą jak znalazł do koktajli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku... Czytam sobie, poszerzając horyzonty mojej wiedzy z zakresu odżywiania;P patrzę na te piękne zdjęcia i slinka mi cieknie na widok owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też przygotowałam przetwory, ale coś mi się wydaje, że za mało ;)

    Robicie świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie wspaniałe zdjęcia to zasługa Asi :) też mi się podobają!

      Usuń

Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze, te pozytywne i te mniej :)

Prosimy o nie zostawianie komentarzy mających na celu promowanie swoich stron i blogów, będziemy je usuwać.